Ziua Internațională a Muncii, surprinsă în arhiva Muzeului Astra

Este Ziua Internațională a Muncii, oameni buni! O zi specială, pe care astăzi suntem nevoiți cu toții să o trăim în condiții deosebite. Avem timp să sperăm la mai bine, așa cum putem rememora trecutul. De 1 mai facem o incursiune într-o perioadă tumultoasă din istoria României.

Muzeul Astra a postat pe pagina de Facebook a instituției o poză prin care prezenta o imagine din colecția acesteia. Este afișată o sală de clasă cu adulți, fie la cursurile serale, fie la o oră de pregătire politică. Imaginea respectivă este datată între anii 1948-1952, pe baza portretelor de pe peretele din spatele încăperii. Este vorba despre membri Biroului Politic și ai Secretariatului Partidului Muncitoresc Român, dar și conducători ai Republicii Populare Române ( de la stânga la dreapta: Gheorghe Gheorghiu-Dej, Ana Pauker, Vasile Luca, Teohari Georgescu, Lothar Rădăceanu, Iosif Chișinevschi). Vorbim despre anii cei mai negri din istoria comunismului românesc, când zeci de mii de oameni nevinovați erau deținuți, când se căuta distrugerea identității, inclusiv prin desființarea în 1950 a Asociațiunii ASTRA și a muzeului său.

Erau vremuri când pericolul pierderii identității era mai mare decât cel al lipsurilor cotidiene din epocă. Cum s-a trecut peste acea perioadă? Tot cu valorile țăranului. Mai precis, cu nădejde în Dumnezeu și cu răbdare. Și uite așa, datorită unor oameni providențiali, a apărut Muzeul Tehnicii Populare, iar după 1990, a renăscut și ASTRA.

Sursă: Facebook Muzeul Astra

Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *