Vecini la sat şi la oraş cu… ursul

Tot mai des vom putea citi ştiri despre intrarea urşilor în sate şi oraşe. În ultima lună au fost văzuţi urşi în Mediaş şi Sibiu, iar la Hosman un urs a atacat doi copii. Pe lângă aceste ştiri apărute public, există conform administratorilor fondurilor de vânătoare din Sibiu multe alte cazuri de întâlniri cu urşii. Acestea, spun specialiştii, vor fi tot mai dese, şi vom vedea urşi în sate şi chiar şi în oraşe, Sibiul ne fiind exclus.

Am încercat să aflăm cauza venirii urşilor între oameni. Mai multe organizaţii de mediu au declarat că urşii vin pentru că se taie pădurile. Se pare însă că nu aceasta este cauza. În realitate problema este populaţia de urşi, care a crescut conform unor estimări ale Ministerului Mediului la 9.000 de exemplare, conform administratorilor de fonduri silvice chiar la 12.000 în toată România. Mulţi dintre aceştia sunt în zona montană a judeţului Sibiu, estimaţi la 4.000 de exemplare.

Există şi braconajul la urs, dar în formă scăzută, deoarece autorităţile sunt destul de vigilente. Puţinele excepţii de braconaj se estimează că duc la dispariţia a maxim 10 urşi pe săptămână în sezonul clasic de vânătoare.

Conform specialiştilor în domeniu dacă nu se iau măsuri pentru relocarea în alte ţări a urşilor, populaţia acestora va creşte foarte mult, ea deja depăşind capacitatea naturală a României de găzduire. Astfel urşii în căutarea hranei vor vizita satele şi oraşele tot mai des.

Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *