Start la ASTRA Multicultural! Expoziţie de Mâncare tradiţională

Sibienii sunt aşteptaţi în acest week-end la Muzeul ASTRA din Pădurea Dumbrava la un mega-festival ce serbează multiculturalitatea din România. Reprezentanţi ai tuturor etniilor îi vor aştepta pe curioşi cu ateliere, un maraton al măncărurilor tradiţionale şi mult joc şi voie bună. Vezi programul

Deschiderea a dat-o de dimineaţă Daniela Câmpean, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, care alături de Ciprian Ştefan, directorul muzeului au întâmpinat reprezentanţii din toată ţara veniţi la acest eveniment. În timp ce bucatele erau pregătite la Târgul de ţară din incinta muzeului de femei în port popular din zona Sibiului, la modernul Pavilion Muzeal Multicultural, Sala Atelier a avut loc vernisajul expoziţiei “Atelier. Mâncarea tradițională”.

Curatorul expoziţiei, Mirela Iancu, a făcut prezentare celor prezenţi a exponatelor. Expoziţia este atipică Sibiului prin faptul că aduce o notă de modernism a prezentării, specifică la ora actuală marilor muzee ale lumii. Îmbinarea de obiecte şi imagini istorice trece vizitatorul prin toate etapele gastronomiei locale a judeţului de la ingrediente, ustensile până la modul de servire a mesei sau depozitarea hranei. Este un periplu vizual, tactil, auditiv şi olfactiv. În timp ce traversezi spaţiul expoziţional şi admiri intrumente de ştanţat brânza, auzi behăitul oilor. Poţi mirosi mirodeniile atârnate sau să bagi mâna în butoiaşul cu mălai unde se ţin ouăle ca acum 100 de ani. Un exponat aparte îl reprezintă o bucată de caş ştanţat din anul 1910.

Restaurante mai mult sau mai puţin tradiţionale

“Prin această expoziţia încercăm să vedem ce înseamnă pentru noi mâncarea tradiţională azi” a explicat Mirela Iancu. Ea a precizat că echipa care a lucrat la expoziţie a cercetat oferta culinară tradiţională oferită astăzi de restaurantele şi pensiunile din judeţ şi au identificat 8 principale feluri de mâncare. Acestea se regăsesc explicate prin ustensile, ingrediente, imagini cum se făceau ele tradiţional. “Am identificat 8 feluri principale de mâncare servite sub stereoptip de tradiţionale în restaurante, de fapt sunt pitoreşti… să nu le numesc din sfera kitschului” (Mirela Iancu, curator). Adesea restaurantele din zona Sibiului şi nu numai prezintă un aer tradiţional, dar folosesc obiecte care nu au legătură cu gastronomia sau sunt din alte zone etnografice.

Iancu a spus celor prezenţi că încercarea unor restaurante din Sibiu de a promova bucătăria Slow Food este de fapt o întoarcere la bucătăria tipic locală resturantelor din Sibiu până în perioada interbelică, când ingredientele proveneau în proporţie de 80% din zonă, 15% din regiune şi o mică parte din import.

Telemeaua de Sibiu e o invenţie relativ nouă

În expoziţie regăsim şi brânzeturile şi cum erau ele produse. Am aflat cu acest prilej că tradiţional în zonă se consuma brânza de burduf. Telemeaua de Sibiu a apărut abia în perioada interbelică din motive economice. Putea şi produsă şi transportată pentru a fi vândută la distanţe mari. “Telemeaua de Sibiu este inspirată de brânza tip feta” a explicat Mirela Iancu celor prezenţi la expoziţie.

Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *