REPORTAJ: Spitalul Judeţean Sibiu, cu bune şi cu rele

Filmarea de săptămâna trecută a deputatului USR Emanuel Ungureanu a stârnit un val de reacţii din parte conducerii spitalului şi a Consiliului Judeţean Sibiu. În filmarea postată live pe Facebook, deputatul, care este şi vicepreşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor a arătat subsolul clădirii care adăposteşte şi secţia Chirurgie 2. Igrasie, mizerie, dulapuri vechi, mucegai… cam asta era concluzia deputatului care a filmat vestiare şi holuri.

Astăzi preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean, însoţită de mai mulţi consilieri personali, a descins la Spitalul Judeţean pentru a vedea situaţia din teren. De fapt întreaga vizită a fost organizată pentru presă sub laitmotivul anunţat de vineri de conducerea spitalului că s-au făcut multe investiţii în spital, dar mai este de muncă.

Subsolul cu vestiare de „epocă”

Majoritatea clădirilor Spitalului Judeţean Sibiu sunt foarte vechi. Din acest motiv renovarea acestora consumă mulţi bani şi multe aprobări. Mai ales de la Direcţia de Cultură. De fapt această direcţie şi greutăţile care le provoacă autorităţilor în procesul de renovare a fost des amintit asăzi.

Daniela Cîmpean a vizitat subsolul filmat de deputatul USR alături de managerul Spitalului, directorul DSP Sibiu, dr. Gabriel Budescu şi reprezentanţii presei. Subsolul arată ca în video, deci nici un trucaj aici. Doar că deputatul USR a filmat pe unde a găsit deschis. Spaţiul respectiv nu ar trebui să fie accesibil pacienţilor sau vizitatorilor, totuşi este mereu deschis. În urma filmării, directorul DSP Sibiu a trimis vineri la Ministerul Sănătăţii o serie de măsuri: una a fost să fie închisă uşa de acces la respectivul hol şi să se ofere cartele de acces personalului medical.

Vizita oficialilor în subsolul cu vestiare a vrut să evidenţieze că vestiarele medicilor sunt bine aranjate, dar cele ale asistentelor şi infirmierelor nu prea. Am simţit în tonul prezentării managerului Cornel Benchea o laudă a superiorităţii medicilor. Susţinut în discurs asiduu de directorul DSP, Budescu. Oricum vizita nu ne-a impresionat ca jurnalişti. Condiţiile pentru medici nu sunt senzaţionale. Managerul a precizat că la anul clădirea va intra în reabilitare termică şi subsolul va fi şi el modernizat. Există deja un proiect pe SEAP. Tot el a insistat că prioritatea în reabilitare au fost secţiile şi nu vestiarele.

Pe parcursul vizitei şi conferinţei de presă, jurnaliştii au insistat pe subiectul posibilelor infecţii care s-ar putea duce de la vestiare la saloanele cu pacienţi sau chiar blocul operator. Managerul spitalului şi directorul DSP au negat o astfel de posibilitate, dar nici nu au oferit detalii tehnice. Mai mult Budescu (DSP) a spus că s-au făcut periodic controale tematice la spital şi nu s-au găsit probleme. Întrebat de reporterul STAR SIBIAN când s-a făcut ultimul control privind infecţiile bacteriele ale suprafeţelor plane din cadrul spitalului, Budescu a evitat răspunsul şi s-a înţeles că nu în ultimii ani. În schimb spitalul face acest control periodic şi STAR SIBIAN v-a prezenta mâine rezultatele ultimului control.

Vestiarul model şi vestiarul secret

Budescu a criticat aspru presa că doar dă în medici şi nu îi laudă cum ar trebui, lucru evident fals, atâta timp cât subsemnatul şi mulţi alţi jurnalişti locali am prezentat adesea realizările medicilor sibieni, e drept nu şi cele ale directorului DSP Sibiu, că nu prea am avut ce arăta.

Am remarcat în timpul vizitei la subsolul cu pricina două încăperi aparte. În video se arată uşa unui Laborator de chirugie minima invaziva. Am fost curios să îl vedem, dar se pare era singura încăpere secretă. Benchea s-a fâstâcit în faâa preşedintei Cîmpean că nu are cheie şi că acolo face studii şeful Secţiei Chirurgie 2, prof. dr. Sabău şi doar el are cheia. Cîmpean l-a iertat rapid pe Benchea că doar se ştie că Sabău este liberal ca şi dânsa.

A doua încăpere care a atras atenţia a fost a dr. Ciprian Tănăsescu. De la uşa nouă de termopan, diferită de vechiturile de la restul de spaţii de la subsol, la interiorul ce părea că ai intrat într-un spital privat din Austria. Am întrebat cum s-a putut aranja asta: pe banii spitalului sau ai doctorului. Managerul Benchea a ezitat, apoi a recunoscut: „Domnul dr. Tănăsescu a făcut singur tot. A atras mulţi sponsori” Altfel spus, un doctor s-a dovedit mai bun manager, decât mangerul. Omul nu a acceptat mizeria şi hruba în care trebuie să petreacă destule ore pe zi, aşa că a apelat la sponsori şi a devenit un spaţiu modern şi igienic. Restul subsolului, oricât s-au străduit să ne impresioneze gazdele, doar igienici nu a părut. A fost limpede că s-a şters praful peste tot, s-au mişcat dulapuri de metal şi s-a spălat pe jos ca să pară cât mai ok pentru vizită.

Concluziile politicienilor

„Am constatat ăn ultima vreme că Sibiul este în atenţia unor politicieni, în legătură cu alegerile prezidenţiale” a citit de pe un discurs pregătit Daniela Cîmpean, preşedintele CJ Sibiu. Ea a continuat discursul în acelaşi stil. Cumva s-a simţit un discurs liberal anti USR. Cîmpean a expus şi lista tuturor investiţiilor realizate la Spitalul Judeţean, dar şi la cel de Psihiatrie şi Pneumofiziologie din perioada 2010-2018. Reamintim că în 2010 Consiliul Judeţean a preluat cele 73 de clădiri ale celor 3 spitale de la Ministerul Sănătăţii. Înainte de acest an 2010, Cîmpean a spus că Guvernul nu a făcut nimic pentru sănătatea sibiană. Ea a amintit şi milioanele de euro atrase pentru poiecte aflate deja în implementare la cele trei spitale şi care se vor realiza în următorii doi ani.

Concluziile şefilor din sănătate

Managerul spitalului, Benchea a promis că se va face o igienizare specială pe acel subsol pentru a evita orice suspiciuni. „Nu e niciun pericol” a dat asigurări directorul DSP Sibiu, Budescu referitor la posibile infecţii. Întrebat de reporterul STAR SIBIAN, Benchea a recunoscut că dă amenzi personalului care face curăţenie şi sterilizare când descoperă, printr-un serviciu special, că nu s-a curăţat cum trebuie. De asemenea a declarat că infecţiile intraspitaliceşti au scăzut la 1,5% la spitalul sibian.

Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *