Sibiul consumă curent de 2 milioane de euro… din bani publici

Primăria Sibiu a încheiat la începutul anului un contract cu Electrica Furnizare SA pentru energie electrică oferită oraşului pentru consumul în iluminatul stradal din Sibiu şi Păltiniş, cât şi în clădirile deţinute de Primărie. Contractul a fost încheiat pe doi ani şi valorează 9.637.762 fără TVA, adică 2 milioane de euro. Am făcut un calcul şi conform preţurilor aprobate la data respectivă de ANRE, Sibiu ar trebui să consume în cei doi ani 21.000 Mwh! La anunţul iniţial de licitaţie Primăria Sibiu a plusat şi a oferit peste 12 milioane de lei fără TVA, dar a obţinut un preţ mai mic, pentru că au participat două firme la licitaţie. Cea de-a doua firmă, care a pierdut acest contract, Tinmar Energy SA, a câştigat însă contractul pentru furinzarea energiei electrica la Mediaş, în valoare de doar 244.000 lei pentru 450 Mwh ce se preconizează a fi consumaţi în 2019.

Diferenţa uriaşă între contractele Primăriilor Mediaş şi Sibiu ne-a făcut să căutăm în Sistemul Naţional de Licitaţii Publice şi contractele altor oraşe. Astfel, Constanţa are un contract pe anul 2019 de 697.000 lei, iar Clujul a avut anul trecut un contract cadru de 3,3 milioane lei. Orice contract am căutat în sistemul SEAP, Sibiul are cel mai mare pe capitolul energie electrică. Explicaţia poate fi doar că Sibiul consumă mult mai multă energie decât Cluj sau Constanţa, oraşe triple ca mărime.

Mai trebuie precizat că în alegerea ofertei câştigătoare nu a contat doar cel mai mic preţ, cum se face de obicei la contractele publice, ci în acest caz, Primăria Sibiu a stipulat o cotă de 90% pentru cel mai mic preţ şi una de 10% pentru aportul de energie produsă din energii regenerabile.

Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *