Sate și Bucate – Proiect al Cavalerilor Turnului Înclinat

Din multiplele preocupări ale cavalerilor nu putea să lipsească și un proiect ce valorifică alimentația sănătoasă. Într-o zonă cu o tradiție de secole în agricultură și o perioadă cu o tot mai mare deconectare a tinerilor de natură, de proveniența și modul de prepare a alimentelor pe care le mănâncă, un proiect de educație gastronomică este mai mult decât necesar. Prin cunoaștere și experimentare, copiii nu doar că pot lua decizii mai bune pe viitor, în alimentația proprie și pentru a-și construi o viață mai echilibrată și sănătoasă, dar pot contribui semnificativ la dezvoltarea comunității și de ce nu, la alegerea unei cariere în acest domeniuProiectul Sate și Bucate își propune dezvoltarea comunității din satul Ruși, comuna Slimnic – descoperirea și punerea în valoare a produselor și rețetelor locale, încurajarea colaborării și asocierii, educație alternativă – oferirea posibilității copiilor de a experimenta și a învăța într-un mod atractiv, neconvențional, dezvoltarea spiritului antreprenorial și promovare a culturii muncii pentru tineri – prezentarea oportunităților copiilor în niște domenii economice importante și prezentarea de exemple concrete care activează în aceste domenii,crearea de punți între generații – transmiterea de la o generație la alta a rețetelor tradiționale și a cunoștințelor, majoritatea nefiind documentate în scris. Actorii implicați: Mihai Panțiru – coordonator proiect, elevi din cadrul clubului GreenImpact Cavalerii Turnului Înclinat (Școala Gimnazială Slimnic-Structura Ruși),Cosmin Simtion, Bogdan Mira- lideri club, Andrei Luminea – Restaurant Pasaj, activități practice, Maximilian Drăgan – Asociatia Română despre Mâncare, consiliere management proiect, Codruța Răbăgel – psihoterapeut – workshop Mindful Eating, Diana Șerbănescu – promovare & materiale educative. Prima parte a proiectului s-a derulat între lunile mai și iulie și a presupus întâlniri săptămânale cu cea mai mare parte a protagoniștilor implicați, întâlniri așteptate cu nerăbdare, mai ales de micii cavaleri, și au constat în workshopuri conduse de Andrei Luminea în cadrul cărora accentul s-a pus pe descoperirea produselor și producătorilor locali, punerea lor în valoare, moduri de a găti și a mânca mai sănătos, povești de succes ale unor producători locali ( o surpriză a fost și întâlnirea cu renumitul fermier Dan Limbășan, urmată de o delicioasă agapă). E aproape inutil să mai menționăm buna dispoziție și deliciile culinare de care s-a făcut ,,vinovat” Andrei Luminea, care au fost leitmotivul fiecărei întâlniri. Alte activități au constat în explorarea tactilă, olfactivă și a papilelor gustative într-un adevărat tur de fortă desfășurat la Piața Tradițională de la Sala Transilvania, unde copiii au luat contactul nemijlocit cu adevărații fermieri ai județului. Momentul de glorie al primei părți a proiectului Sate și Bucate a coincis cu tabăra de vară Viața la Țară, eveniment susținut financiar de Pepco România și coordonat de Fundația Noi Orizonturi, unde, în intervalul 9-11 iulie, micii cavaleri urmând indicațiile culinare ale maestrului Andrei Luminea, au gătit pentru cei 75 de participanți din tabără, iar Codruța Răbăgel-psihoterapeut școlar i-a sedus pe participanți prin atelierul de Mindful Eating.În paralel era în plină desfășurare principala componentă a proiectului de service learning din cadrul taberei de vară Viața la Țară, montarea unui solar pentru cultivare de plante aromatice. Planuri și obiective de viitor:învățarea tuturor pașilor din lanțul alimentar – de la producere la comercializarea de produse locale cu valoare adăugată mare, crearea de parteneriate conexe între părțile implicate – schimburi comerciale de produse și promovare reciprocă, schimburi de experiență, vizite reciproce la sere, ferme, proiect multianual – daca obiectivele primei ediții sunt atinse, acest proiect se poate transforma într-un proiect desfășurat pe mai mulți ani, cu evenimente tot mai variate, documentarea proiectului și împărtășirea conceptului și a rezultatelor obținute cu alte grupuri similare de elevi.

Cavalerii Turnului Ȋnclinat din Ruși, este un club de inițiativă comunitară pentru tineri, aflat sub egida Fundației Noi Orizonturi și coordonat de către prof. Mira Bogdan și prof Simtion Cosmin, care are scopul de a promova patrimoniul local și eco-turismul. Lansată în 2017, rețeaua GreenIMPACT numără acum 32 de cluburi de inițiativă comunitară pentru tineri și promovează programul de învățare prin serviciu în folosul comunității, cu focus pe patrimoniul local din eco-destinați. Din acest club fac parte peste 30 de elevi ai Școlii Gimnaziale Ruși, dar și elevi ai Școlii Gimnaziale Slimnic, precum și absolvenţi ale acestora. Asemenea cavalerilor, copiii sunt ȋncurajaţi să preţuiască adevăratele valori morale şi să se pună ȋn slujba binelui şi frumosului, prin iniţierea unor acţiuni menite să schimbe faţa localităţii dar şi mentalitatea localnicilor. Audaces fortuna juvat este preceptul antic sub auspiciile căruia ne dedicăm activitățile.

Cu plecăciune, cavalerii!

Testimoniale:

,,Mulțumim pentru colaborarea și ajutorul necondiționat în educarea copiilor comunității în spiritul unor valori alese și respectării cerințelor unei alimentații sănătoase. Mai rar astfel de oameni implicați. Mult succes în tot ceea ce întreprindeți” Liliana Pal- profesor

,, Sunt Anamaria Aldea și fac parte din grupul “Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși. Nu de multă vreme avem un nou proiect numit “Sate și bucate”.În cadrul proiectului avem omul cel mai de bază:bucătarul Andrei. Acesta ne învață despre bucătărie și mâncare.
Împreună cu acesta am pregătit un platou cu bucate,dar nu orice fel ci bucate aduse de noi ,din grădină saugospodărie.La una dintre întâlnirile noastre cu el am discutat despre plante: busuioc, mentă și altele.Acestea folosindu-le nu doar ca ornament ci și în mâncare.
Lucrul cel mai important este că încercăm în cea mai mare parte să cu alimente cât mai naturale,bio.Acest proiect ne ajută să aflăm multe lucruri noi.
Deși eu nu gătesc și nici nu mă descurc pe viitor o să țin cont de lucrurile pe care le-am învățat și o să le pun în aplicare.” Ana-Maria Aldea cavaler-artă plastică

,, Pentru mine proiectul Sate si bucate a fost ceva ce m-a ajutat sa realizez ca bucataria ar putea fi o opțiune pentru viitorul meu, am descoperit ca imi place sa gatesc si ca as vrea sa o fac mai des cred ca cel mai frumos sentiment este sa vezi ca oamenii iti apreciata munca si mananca cu placere ceea ce ai gatit chiar chiar tu si devin mai fericiti si acel sentiment ma facut sa vreau sa gatesc mai mult pentru altii oameni, de asemenea am aflat despre microplante si diferite tipuri de mancaruri” Larisa Panțiru cavaler- excelsior

Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *