FOTO | Sărbătoarea de Armindeni- obiceiuri pentru noroc şi belşug peste an

Sărbătoarea Rusaliilor şi obiceiurile născute în popor au animat de Rusalii, străzile câtorva localități din județul Sibiu, printre care se află și Avrig, Mălâncrav, Săcădate sau Retiș. Astăzi, la porțile caselor puteai zări pus un armindeni (mesteceni), considerat simbol al vegetaţiei care proteja recoltele şi animalele. Tradiţia spune că acum se pun ramuri verzi la porţi, pentru noroc şi belşug. 

“Armindeni” i se spune unei crengi verzi sau unui pom curăţat de ramuri până aproape de vârf şi uneori împodobit cu flori şi spice de grâu. La Avrig se spune că zilele de Rusalii sunt singurele zile în care Măiestrele (Ielele / Rusalcele / Rusaliile ) nu se apropie de sat din cauza armindenilor puși la porţi. Măiestrele, în nopţile magice sau la sărbătoarea Rusaliilor, aveau prostul obicei sa pocească pruncii, să ducă departe fetele prea frumoase, să ia minţile bărbaţilor, să încurce holdele înainte de seceriș, să aducă nebunia în rândul vitelor.

E sărbătoare în sat! Mulțumim băieți că încă păstrați viu la noi în sat obiceiul de Rusalii – pusul armindenilor la poartă! (este postarea Ancăi Groza, președinta Asociației Vatra Satului Săcădate, pe contul ei de Facebook)

Obiceiul Armindenilor este ţinut și în Retiş de Rusalii adică în ziua pogorârii Duhului Sfânt, a Cincizecimii. Este o variantă regională a acestui obicei protocreştin dacă nu chiar cu origini păgâne. În această formă, adică înfiptul în pământ de pomişori tineri curăţiţi de crengi la porţile fetelor de măritat este prezentă doar în Banat şi o parte din Transilvania. Ritualul constă deci, in pregătirea cu o zi înainte a armindenilor în faţa porţilor unde ei vor fi puşi. In noaptea dinaintea zilei de Rusalii armindenii sunt ridicaţi si infipţi în marginea drumului în dreptul porţilor. Ei trebuie răscumpăraţi de la flăcăii care se ocupă de asta de către familiile (tatăl) fetelor căora le-au fost destinaţi. Moneda răscumpărării este rachiul. „Pomul” înfipt în pământ, având în vârf un smoc de verdeaţă, sugerează fertilitatea, rodirea, naşterea vieţii. De aici si unele sensuri ale tradiţionalului pom al vieţii, prezent de altfel la toate ceremoniile româneşti populare, de la botezul pruncilor, la nunţi, până la înmormântări.

Sursă/ Foto: retis.ro

Foto: Mălâncrav – Patrimoniu Multietnic Viu; Facebook Anca Groza; Facebook Mihai Olescu

Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *