RISE PROJECT: Primăria Sibiu a fost “iertată” de 1,5 milioane euro

ACTUALIZARE: În urma articolului publicat de STAR SIBIAN, Primăria Sibiu a trimis un punct de vedere astăzi:

“Ordonanța 14/2013, care prevede posibilitatea recuperării unor corecții financiare aplicate achizițiilor derulate în cadrul proiectelor cu finanțare europeană  de la Bugetul de Stat, nu este sub nici o formă o amnistie a autorităților publice locale, ci o justă despăgubire a acestora pentru achiziții desfășurate în condiții de legalitate.

Concret, ordonanța menționată  de Rise Project prevede rambursarea de la bugetul de stat a corecțiilor doar pentru situația particulară în care fie procedurile de achiziție au fost verificate de Unitatea pentru Coordonarea și Verificarea Achizițiilor Publice până în octombrie 2011, fie documentațiile de atribuire au fost evaluate și aprobate de Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice după 1 octombrie 2011. Distincția de timp și organisme de verificare rezultă din modificarea legislației în domeniul achizițiilor în cele două perioade.

Ori rambursarea sumelor reținute  doar în situația în care  corectitudinea  procedurilor și documentatiilor de achiziții a fost confirmată de către organele naționale competente și responsabile de asigurarea respectării legislației în materie nu poate fi considerată o măsură de amnisite sau sau injust sprijin al autorităților locale, ci doar de protejare a autorităților care acționează legal.

In cazul concret menționat pentru Municipiul SIbiu, nelegalitatea aplicării corecției de către reprezentanții MDRAPa fost confirmată în instanța de judecată, municipiul SIbiu obținând admiterea acțiunii și anularea notei care constata nereguli și aplicarea corecției. Recursul formulat de MDRAP este în prezent pe rolul Înaltei Curți de Casatie și Justiție.

Pentru corecta informare a cetățenilor precizăm că nu experți europeni, ci funcționari ai MDRAP stabilesc neregulile și corecțiile, dând propriile interpretări legislației în materie, independent de poziția organismelor naționale de reglementare și control în materie, și că cele mai multe nereguli sunt izvorâte din faptul că legislația este defectuoasă și incomplet armonizată cu legislația europeană, iar beneficiarii locali sunt supuși  unor controale multiple și de multe ori primesc puncte de vedere contradictorii de la autoritățile competente. ”

 

ARTICOLUL INIŢIAL:

Din seria dezvăluirilor echipei de jurnalişi de la Rise Project, astăzi aflăm că printre beneficiarii Ordonanţei lui Dragnea care a scutit de la rambursarea a milioane de euro multe autorităţi locale, se numărăr şi Primăria Sibiu. “Ca să-și scape județul de la plata unor sancțiuni financiare, pe care tot el le provocase pe vremea când conducea Consiliul Județean Teleorman, Liviu Dragnea ne-a pus pe toți la plată. Schema financiară a început în 2013, când liderul PSD era vicepremier. Ordonanța Dragnea a salvat, la grămadă, localitățile care obținuseră fonduri europene pentru dezvoltare, dar n-au respectat apoi criteriile de atribuire a contractelor. Pentru nereguli au primit corecții financiare de 43 de milioane de euro, în total. Banii n-au mai fost însă plătiți de autoritățile locale, ci au fost returnați direct de la bugetul național. Adică, din buzunarele tuturor” arată jurnaliştii de la Rise Project în articol.

Jurnaliştii arată că Primăria Sibiu a beneficiat de 9 milioane de euro în 2012 pe vremea când primar era Klaus Iohannis pentru construcţia unui viaduct în oraş. ” Pe 20 decembrie 2012, în ultima zi de ministeriat a lui Eduard Hellvig, Ministerul Dezvoltării aproba o finanțare de aproape 9 milioane de euro pentru primăria Sibiu condusă de Klaus Iohannis. Banii erau pentru construcția unui viaduct. După trei luni, primăria lui Iohannis a găsit și un grup de constructori care să preia lucrarea.

La finalul anului 2015, podul a fost finalizat, dar a venit la pachet cu o investigație a Comisiei Europene. Experții de la Bruxelles au constatat că licitația inițială a avut niște criterii prin care unele firme erau eliminate fără a putea concura cu adevărat pentru contract. Din șapte oferte, șase au fost eliminate.
Consorțiul câștigător ales de primăria lui Iohanis era format din companiile: Construcții S.A., Sinecon, Wilhelm Geiger GMBH&CO.KG, Geiger Transilvania.

Cele patru companii au avut în ultimii zece ani contracte de peste 300 de milioane de euro, mare parte din ele cu primăria Sibiu sau cu alte instituții publice din Transilvania. Construcții S.A. și Sinecon sunt deținute printr-o serie de alte firme ale sibianului Ioan Tuşinean și ale partenerilor săi Rozalia Maria Sitar şi Marius Mircea Sitar. Partenerii lor din Germania au o afacere de familie în domeniul construcțiilor, înființată în 1920.

Neregulile indicate de experții europeni au fost verificate și confirmate în iulie 2016 de departamentul de audit al Ministerului Dezvoltării condus de clujeanul Vasile Dîncu. Nota de plată a fost stabilită la 1,5 milioane euro. Supărarea a durat doar trei luni, pentru că același minister a folosit metoda Dragnea și a șters a amenda primăriei lui Iohannis.

Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *