REZULTATE sondaj STAR SIBIAN: Cu cine aţi vota la funcţia de primar al Sibiului?

STAR SIBIAN a propus sibienilor un sondaj de opinie online pentru a vedea care ar fi opţiunea sibienilor în caz de alegeri pentru funcţia de primar al municipiului Sibiu. Aproape 5.000 de sibieni au răspuns sondajului nostru, iar rezultatele sunt numai bune de analizat în interiorul partidelor, dar şi de către opinia publică.

Analiza noastră

Prima surpriză de proporţii este Astrid Fodor (FDGR) actualul primar ales care cu greu a ajuns pe locul 3. La începutul sondajului era pe locul 5-6. Poate un efect l-a avut şi faptul că sondajul a fost pornit după suspendarea sa din funcţie de Prefectură. Fodor a avut însă o creştere constantă, care a urcat brusc după anunţul de vineri să se reîntoarce la Primăarie. Celălalt candidat FDGR, Corina Bokor, actual viceprimar, a obţinut doar 46 de voturi (1%). Astrid Fodor a obţinut la final 15% din voturi. Pentru prima oară din anul 2000 se întrevede posibilitatea ca FDGR să nu mai câştige Primăria Sibiu şi să nu mai aibă majoritate în Consiliul Local.

Pe primul loc în sondaj a terminat Horaţiu Marinl, actual subprefect. Posibila sa candidatură a fost pusă ca independent, aşa cum a lăsat acesta să se înţeleagă că ar dori să candideze. Marin a fost mulţi ani membru PSD, dar s-a retras din partid. Horaţiu Marin a strâns cele mai multe voturi, 951 şi 21% din total voturi.

Pe locul 2 se clasează o altă supriză: Diana Mureşan, preşedinta organizaţiei USR Sibiu. Ea a strâns 18% din opţiuni şi 885 de voturi. Mureşan a declarat pentru STAR SIBIAN că nu s-a stabilit candidatul USR pentru Primăria Sibiu. Dar ea se pare că este favorită. Mai ales că Adrian Echert, preşedintele organizaţiei judeţene USR a strâns doar 2% din opţiuni.

Pe locul 4 se situează Tiberiu Drăgan (PNL), Nou numitul viceprimar al Sibiului a strâns 14% din voturi şi de multe ori pe parcursul votului online a fost pe primul sau al doilea loc. Drăgan se bucură se pare de o largă susţinere în PNL pentru postul de primar. Conform surselor STAR SIBIAN el este pe o listă scurtă de candidaţi la Primăria Sibiu alături de noul consilier local PNL, Adrian Bibu. Acesta a strâns doar 4% din voturi, deşi lucrează la propria imagine publică foarte mult în ultima perioadă.

Horaţiu Marin, Diana Mureşan, Astrid Fodor şi Tiberiu Drăgan reprezintă conform sondajului nostru candidaţii cu cele mai mari şanse la Primăria Sibiu. Se pare că Horaţiu Marin merge pe modelul electoral adoptat de Sorin Oprescu la Primăria Bucureşti, astfel va strânge voturi din mai multe opţiuni politice. Diana Mureşan simbolizează votul pentru USR. Ea sau alt candidat susţinut de această formaţiune va reprezenta un real competitor la postul de primar. Astrid Fodor, primar în funcţie, are avantajul poziţiei de la Primărie şi a imaginii preşedintelui Iohannis cu care şi-a construit campania electorală la ultimele alegeri pentru locale. Liberalii sunt pe un val puternic de susţinere în judeţ, dar şi în municipiul Sibiu. Totuşi ei trebuie să definească un singur candidat, care are mari şanse la postul de primar. Voturile pentru Tiberiu Drăgan şi Adrian Bibu cumulate reprezintă 18%.

Asaltul independenţilor

Pe lista noastră de potenţiali candidaţi au fost 3 independenţi: Horaţiu Marin, Ciprian Faraon (om de afaceri), Ciprian Ştefan (directului Muzeului ASTRA). Toţi trei au obţinut scoruri foarte bune, deşi niciunul nu a dat ca sigură o candidatură. Imaginea lor publică este însă suficient de bună pentru a reprezenta o potenţială soluţie independentă la Primăria Sibiu.

Restul e tăcere…

Din păcate, pentru ei, restul candidaţilor propuşi de alte partide nu au mari şanse la postul de primar şi deci, implicit, nici al partidelor să trimită consilieri locali în 2020. Drama majoră este în rândul candidaţilor PSD, Bogdan Trif, preşedintele organizaţiei judeţene şi ministrul Turismului şi Cătălin Stanciu, preşedintele organizaţiei municipale, ambii cotaţi la 1% din voturi.

Rezultatele brute:

Au votat 4.633 de sibieni cu următoarele preferinţe:

Horatiu Marin (independent) (21%, 951 Votes)
Diana Mureşan (USR-Plus) (19%, 885 Votes)
Astrid Fodor (FDGR) (15%, 715 Votes)
Tiberiu Drăgan (PNL) (14%, 633 Votes)
Ciprian Faraon (independent) (9%, 414 Votes)
Ciprian Ştefan (independent) (7%, 304 Votes)
Adrian Bibu (PNL) (4%, 196 Votes)
Sora Violeta (ALDE) (3%, 138 Votes)
Altul (2%, 91 Votes)
Adrian Echert (USR-Plus) (2%, 84 Votes)
Ingrid Hohr (PMP) (1%, 64 Votes)
Bogdan Trif (PSD) (1%, 47 Votes)
Corina Bokor (FDGR) (1%, 46 Votes)
Daniela Kruppa (ALDE) (1%, 29 Votes)
Cătălin Stanciu (PSD) (1%, 27 Votes)
Mircea Zara (Bun100%) (0%, 9 Votes)

Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *