Regele Ferdinand și Regina Maria, la Sibiu

În 11 iunie, în Piața Mare din Sibiu și la Forumul Democrat al Germanilor din România va avea loc evenimentul Salutul Suveranilor – rememorarea unui entuziasm de acum 100 de ani”, care invită și încurajează publicul să pornească pe urmele regale ca să străbată un secol de istorie.

Istorie, cultură și amintiri de acum 100 de ani, vor putea fi văzute, cunoscute și simțite cu ocazia rememorării vizitei regelui Ferdinand și a reginei Maria, în zona Transilvaniei, petrecută în luna mai a anului 1919.

„Proiectul Saecularia.ro propune celor interesați vizionarea unui film documentar despre turneul regelui Ferdinand și reginei Maria în Transilvania în primăvara anului 1919. Filmarea originală a ceremoniilor din primăvara anului 1919 s-a pierdut, însă în cadrul proiectului Saecularia.ro s-a reușit identificarea a 400 de fotografii care redau atmosfera și succesiunea evenimentelor.

Programul cuprinde o expoziție de fotografii în aer liber, o proiecție de film documentar în baza imaginilor de arhivă și lansarea unui mini-album fotografic. Vernisajul are loc marți 11 iunie, în Piața Mare din Sibiu (spre strada Gral. Magheru) și va începe la ora 18. Filmul va fi proiectat după vernisaj, începând cu orele 18:30 la Forumul Democrat al Germanilor din România (Str. Gral. Magheru 1-3, Sibiu).

Vor putea fi văzute imaginile surprinse de către Merl La Voy, cameramanul și fotograful oficial al turneului făcut de regele Ferdinand și regina Maria în orașele transilvane în luna mai a anului 1919. Merl La Voy a devenit celebru înainte de Primul Război Mondial, prin perseverența și tenacitatea sa, reușind să fie singurul cameraman civil care a filmat pe frontul francez – filmul său ”Heroic France” (1917) fiind folosit intens în SUA în timpul propagandei pentru intrarea în război de partea Franței și Marii Britanii. În afară de Franța, Meerl La Voy a filmat luptele din Serbia și Macedonia din 1918 și pe cele din Transilvania din 1919.

Toate activitățile programate au intrare liberă. Mai multe detalii despre eveniment pot fi consultate AICI sau pe pagina de Facebook.

Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *