Rectorul AFT, Ghiță Bârsan: LA MULŢI ANI, ACADEMIEI FORŢELOR TERESTRE „NICOLAE BĂLCESCU” DIN SIBIU!

În anul 2020, Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”  din Sibiu marchează o triplă aniversare: la 13 iunie, 173 de ani  de învăţământ militar românesc, la 1 iulie, un secol de când funcţionează ca instituţie de învăţământ militar în Sibiu și la 15 iulie, 25 de ani de învățământ militar superior.

Mesajul comandatului (rectorului) Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu 

100 de ani de învățământ militar sibian, respectiv aniversarea a 173 de ani de învăţământ militar românesc reprezintă pentru comunitatea academică militară sibiană, pentru noi toţi cei care astăzi ne desfăşurăm activitatea în acest mediu universitar, dar şi pentru cei care au trecut pragul acestei instituţii în calitate de studenţi sau dascăli, un prilej de mare bucurie.
Astăzi Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” se află în etapa în care foarte multe proiecte care au debutat în urmă cu ani de zile şi-au găsit finalizarea în acest an aniversar. Prin tot ceea ce facem ne dorim o creştere vizibilă a calităţii actului didactic şi în consecinţă a pregătirii absolvenţilor. Schimbările produse prin crearea unei corespondențe între specializările universitare versus armele și specialitățile militare au produs efectul scontat, acela de a îmbunătăți un produs educațional certificat, fabricat în AFT Sibiu. Acest aspect este, de fapt, rezultatul firesc al specializării corpului didactic şi al instructorilor militari, a creării condițiilor de excelență în educație și instruire, a întăririi echipelor care îşi desfăşoară activitatea în zona administrativă pentru crearea facilităților susținerii procesului educațional.
Suntem conştienţi că nu poţi pretinde excelenţă dacă nu dispui de resursele necesare pentru a performa. A fost nevoie de multă dăruire, pasiune, determinare şi deseori de spirit de sacrificiu, calităţi pe care fiecare dintre noi am fost dispuşi să le scoatem la suprafaţă. Astăzi ne găsim într-un campus universitar modern, în care avem create toate condiţiile pentru a ne desfăşura activitatea foarte bine. Dispunem de laboratoare, săli de seminarii, amfiteatre, baze sportive şi spaţii de cazare şi de recreere pentru studenţi moderne, care în orice moment pot rivaliza cu cele ale universităţilor cu tradiţie în domeniul educaţiei din ţară şi din străinătate. Toate acestea, în opinia mea, se datorează cadrelor didactice, corpului instructorilor militari, personalului didactic auxiliar și administrativ care și-au desfășurat activitatea în instituția militară sibiană.
Dezvoltarea proiectelor din domeniul cercetării ştiinţifice este un alt aspect care a contribuit la realizarea acestui deziderat: campus militar integrat, iar proiectele derulate pentru modernizarea bazei logistico-didactice au purtat amprenta celor care au înțeles necesitatea modernizării învățământului sibian.

La nivelul academiei, în permanenţă am fost preocupaţi de crearea unui mediu de cooperare internaţională, care să ne ofere posibilitatea importului de modele şi bune practici, dar şi exportul de calitate. Prin tot ceea ce am făcut în acest domeniu am demonstrat partenerilor noştri internaţionali că suntem parteneri credibili, performanți şi competitivi. Studenţii şi cadrele didactice care au participat prin intermediul programelor de studii şi predare puse la dispoziţie de Uniunea Europeană şi nu numai, ne-au fost ambasadori care au promovat imaginea academiei noastre peste hotare. Nu puţine au fost dăţile în care am primit aprecieri la adresa acestora. Acţiunile noastre ne-a adus un capital de imagine pozitiv atât în mediul naţional cât şi în cel internaţional.
Dacă la Academia Forţelor Terestre am reuşit să organizăm evenimente internaţionale care s-au bucurat de o participare numeroasă, ne demonstrează că ceea ce facem, facem bine.
Dacă pe plan local am reuşit, alături de partenerul nostru strategic, Universitatea „Lucian Blaga” să dezvoltăm o platformă civică prin care să ne manifestăm apartenenţa la vechiul burg de pe malul Cibinului, înseamnă că suntem parteneri de care comunitatea noastră are nevoie.
Dacă absolvenţii noştri, după ani, îşi aduc aminte cu plăcere de perioada studiilor în AFT, înseamnă că am reuşit ca dascăli și mentori.
Dacă cei care îi au în subordine pe tinerii ofiţeri din Forţele Terestre aflaţi la început de carieră militară se pot baza pe judecata şi deprinderile lor, înseamnă că am reuşit ca profesionişti.
Ziua de astăzi este o clipă de bilanţ, o treaptă în devenirea noastră, o împlinire a muncii tuturor celor care şi-au legat numele de înfiinţarea şi dezvoltarea învăţământului militar românesc.
Cu acest prilej, exprim, în numele întregii comunităţi academice militare sibiene, deplina noastră recunoştinţă pentru dăruirea, responsabilitatea şi eforturile depuse în sprijinul instituţiei, alături de căldurosul

LA MULŢI ANI, ACADEMIEI FORŢELOR TERESTRE
„NICOLAE BĂLCESCU” DIN SIBIU!

SEMPER UNA!

Social Media:

You may also like...

1 Comment

  1. La multi ani de performanta si in viitor! Felicitari, deopotriva dascalilor si studentilor care au contribuit la prestigiul Academiei si Armatei Romaniei!

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *