PROCTOVEN: Hipertensiunea arterială

Hipertensiunea arterială reprezintă creşterea persistentă a valorilor tensiunii arteriale sistolice şi diastolice la valori ce depăşesc 140/90mmHg.

Determinarea valorilor tensionale se efectuează în poziție șezând sau culcat, după 10 minute de repaus, în condiţii controlate, fără consum anterior de cofeină și fără a fuma anterior. Măsurarea corectă a tensiunii arteriale poate decela valori în mod constant crescute sau doar o creştere tranzitorie, care poate însă deseori evolua în timp spre o hipertensiune arterială permanentă.

Multe persoane hipertensive pot fi asimptomatice, însă frecvent pot prezenta cefalee cu localizare occipitală, deseori fără caractere specifice, amețeli, transpiraţii, palpitaţii, dureri toracice.

Valorile constant crescute ale tensiunii arteriale au efecte secundare asupra vaselor de sânge determinând apariţia aterosclerozei și remodelare vasculară cu îngustarea lumenului şi îngrosarea pereţilor vaselor. Prin aceste modificări vasculare sunt afectate o serie de organe ţintă bogat vascularizate, cum ar fi inima, creierul, ochii și rinichii. În timp, pe parcursul a zeci de ani, hipertensiunea arterială netratată poate evolua spre afectarea ireversibilă şi în final spre insuficienţa acestor organe.

Explorarea iniţială a pacientului hipertensiv cuprinde, în cadrul unui consult de specialitate, examinarea clinică, electrocardiograma și analize de laborator. Este necesară identificarea factorilor de risc cardiovasculari, în vederea stabilirii conduitei terapeutice optime şi identificarea diabetului zaharat, a dislipidemiei și obezității.

Tratamentul vizează schimbarea stilului de viaţă (regim alimentar hiposodat, hipolipidic, scădere în greutate, scăderea consumului de alcool, renunţarea la fumat, efort fizic regulat)
și inițierea unui tratament medicamentos antihipertensiv. Durata tratamentului este indefinită, fiind necesară ajustarea acestuia în timp, în funcţie de valorile tensionale. Depistarea şi tratarea corectă a hipertensiunii arteriale previne apariţia complicaţiilor şi este însoțită de un prognostic foarte bun.

In cadrul Clinicii Proctoven exista dotarea necesara, atat pentru monitorizarea pe intreg parcursul zilei a tensiunii arteriale, cat si pentru tratamentul acesteia. Ca si noutate, de la data de 01.10.2016 am achizitionat doua noi aparate de ultima generatie, noi, un holter pentru monitorizaea tensiunii arteriale si un holter pentru monitorizarea EKG. Ambele aparate se ataseaza pacientului monitorizand parametrii respectivi pe 24 de ore.

Sef lucrari Dr Miniodora Teodoru
Medic primar Cardiolog

CLINICA PROCTOVEN
Calea Dumbravii 76
Sibiu
Tel. 0735545530
0369410858
www.proctoven.ro

Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *