PROCTOVEN: Chistul sebaceu

Chistul sebaceu este o tumora benigna epiteliala, care se formeaza prin retentia secretiei unor glande sebacee, carora li s-au obstruat din diferite motive canalele excretoare. Pot apare oriunde la nivelul tegumentelor, dar cel mai frecvent la nivelul toracelui anterior si posterior, fata, membre, la persoanele cu ten seboreic. Cand se localizeaza la nivelul pielii paroase a capului poarta numele de ateroame, si sunt in general multiple. Dimensiunile lor pot varia de la 0,5 la cativa cm, avand o crestere lenta si ireversibila.

Evolutia lor poate fi stationara pentru perioade indelungate, dar cel mai frecvent se complica prin suprainfectie.

Tratamentul modern se face utilizand radiofrecventa si consta in excizia in totalitate a invelisului impreuna cu continutul chistic. Avantajele acestui tratament modern sunt cicatricea minima, vindecarea rapida, lipsa durerii, intrega procedura efectuandu-se in ambulator, in cadrul CLINICII PROCTOVEN, deci fara internare.

Trebuie subliniat ca interventia este mult mai facila si recuperarea mult mai rapida in cazul prezentarii precoce la medical chirurg, cand dimensiunile chistului sebaceu sunt inca reduse. In cazul prezentarii tardive cand s-a instalat suprainfectia, tratamentul este mult mai dificil si de durata, iar riscul de recidiva este mare.

Dr. PERISANU STEFAN MEDIC PRIMAR CHIRURG

CLINICA PROCTOVEN
Calea Dumbravii 76
Sibiu
Tel. 0735545530
0369410858
www.proctoven.ro

Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *