Premierul Orban, Ministrul Sănătății Nelu Tătaru, alături de președinta CJ Daniela Cîmpean în vizită la amplasamentul noului spital județean

Premierul Ludovic Orban, ministrul Sănătății- Nelu Tătaru, ministru Fondurilor Europene- Marcel Boloș, vicepremierul Raluca Turcan, alături de președinta Consiliului Județean Sibiu- Daniela Cîmpean au efectuat astăzi prima vizită oficială, la amplasamentul viitorului Spital Județean, pe Calea Șurii Mici.

Președinta CJ Sibiu a semnat acordul cu Guvernul României pentru Noul Spital Județean. Este vorba de o construcție modulară de tipul spitalelor regionale, ușor adaptabilă în timp, localizată în Sibiu pe Calea Șurii Mici, unde vor fi relocate în primă fază 895 paturi din Spitalul Județean Sibiu, respectiv Spitalul de Pediatrie Sibiu.

Gepostet von Ziarul Star Sibian am Donnerstag, 30. Juli 2020

 

În noul spital sunt prevăzute 4 corpuri (A,B,C,D) unite printr-un corp central de legătură care va găzdui funcțiunile comune (administrative, de depozitare etc.), reducând costurile de administrare, dar și consumurile de energie. Sunt prevăzute circuite sigure pentru personal, pacienți precum și pentru materiale, care să evite contaminarea și să conducă la prevenirea eficace a infecțiilor, inclusiv în situații de pandemie. Noul spital prevede intrări separate pentru aripa destinată adulților, respectiv cea destinată pediatriei, dar și pentru Bolile Infecțioase Copii și Urgențe.

„Este un proiect spectaculos, indispensabil pentru a oferi servicii de sănătate de calitate pentru locuitorii județului Sibiu și nu numai. Este un proiect nu numai de spital, ci și un proiect de spital niversitar și mai ales un proiect care pune cercetarea pe primul plan în cadrul acestei unități care se construiește. Pentru Sibiu, este fundamental să se realizeze un astfel de proiect care sunt convins că va deveni un centru medical extrem de important în România”, a spus Ludovic Orban.

Biroul președintei Consiliului Județean Sibiu a găzduit pe 30 iulie, o dată cu ședinta de Consiliu Județean, actul de semnare a unui acord important pentru viitorul sănătății publice în Județul Sibiu, cu participarea premierului Ludovic Orban, a vicepremierului Raluca Turcan, Ministrului Fondurilor Europene Marcel Boloș și Ministrului Sănătății Nelu Tătaru. Actul prevede acordul de colaborare între Județul Sibiu, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Sănătății pentru identificarea surselor de finanțare necesare realizării obiectivului „Infrastructură, construcție, echipamente și dotări specifice pentru edificarea unui Spital Clinic Județean de Urgență nou, cu secții de adulți și copii în Județul Sibiu”. Conform cifrei înaintate de Studiul de Fezabilitate, noul spital județean este cea mai mare investiție publică din Județul Sibiu după 1989, valoarea totală ridicându-se la aproximativ 500 milioane euro.

„Este un proiect important pe care sibienii și-l doresc de foarte mult timp, de aceea pot să afirm, fără nicio ezitare, că această zi pentru Sibiu este o zi istorică. Aici, pe amplasamentul viitorului spital județean se scrie astăzi istorie și peste câțiva ani, nu foarte mulți, sperăm, în 3-4 ani, să venim aici și să vedem nu doar panoul, ci să vedem proiectul și spitalul după ce va fi edificat”, a precizar Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Ministerul Sănătății, în calitate de gestionar al politicilor publice din domeniul sănătății, va asigura asistența tehnică de specialitate necesară proiectului de investiții până la încheierea contractului de finanțare, precum și după punerea în funcțiune a infrastructurii medicale, în vederea organizării activității viitoare a spitalului județean. Totodată, Ministerul Sănătății se angajează prin acest acord să includă noul spital județean din Sibiu în Strategia Națională de Sănătate 2021 – 2027 precum și în Master Planurile Regionale.

„În acest moment putem vedea la orizont un spital județean de urgență care va îngloba atât relocarea spitalului județean, a secției de pediatrie, a centrului de transfuzii și a centrului de cercetare, activitatea universitară urmând să aibă un loc deosebit. Vorbim de 895 de paturi, vorbim de o garanție pe care Ministerul Sănătății o dă în coordonarea și asigurarea activității medicale de sănătate la nivelul județului Sibiu”, a subliniat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Prin acordul de colaborare semnat azi, Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de gestionar al fondurilor externe nerambursabile, se angajează la identificarea de fonduri externe nerambursabile și totodată asigurarea cofinanțării din bugetul de stat pentru realizarea acestui obiectiv de investiții. Fondurile vor proveni fie din Cadrul Financiar Multianual (MFF) sau din Fondul de Recuperare și Reziliență (RRF) 2021 – 2027 mobilizate după pandemia de coronavirus.

„Proiectul de la Sibiu este eligibil pentru a fi finanțat din acest nou instrument de finanțare pe care România îl are la dispoziție”, a spus Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene

Membrii Guvernului au participat la ședinta Consiliului Județean unde consilierii județeni reuniți online au aprobat documentația tehnico – economică, faza Studiu de Fezabilitate, și indicatorii tehnico – economici aferenți obiectivului de investiții ,,Construire Spital Clinic Județean de Urgență Sibiu”. Studiul de fezabilitate prevede crearea unei unități compacte de urgență, cu servicii integrate (investigații, diagnostic și tratament) și asigurarea condițiilor de asistență medicală unitară și multidisciplinară, la standarde europene.

Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *