Praznicul Rusaliilor a fost sărbătorit la Sibiu

Praznicul Rusaliilor a fost sărbătorit la Sibiu prin Sfânta Liturghie arhierească oficiată pe o scenă în curtea Catedralei mitropolitane. Soborul de preoţi şi diaconi a fost condus de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Credincioşii veniţi să se roage au respectat condiţiile impuse de autorităţi în starea de alertă în care ne aflăm, instituită pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus.

Lucrarea şi darurile Duhului Sfânt
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a subliniat rolul major al Duhului Sfânt în lucrarea de mântuire a omenirii şi a vorbit despre darurile Duhului Sfânt pe care le primesc toţi cei care cred cu tărie în puterea salvatoare a Sfintei Treimi, daruri primite în Biserica lui Hristos.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala “Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane, condusă de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.

Această lucrare stă la temelia zidirii Bisericii lui Hristos, Biserică a cărui Cap a rămas Mântuitorul Însuşi, iar trupul acestui organism mistic suntem noi, toţi. Suntem toţi mădulare fiecare în parte pentru că ne alimentăm dintr-o singură sursă, care este Hristos. Şi care este viaţa Bisericii? Dacă Biserica este întemeiată de Hristos, Capul ei, şi noi suntem mădularele, noi toţi împreună, slujitori ai sfintelor altare şi credincioşi, ne alimentăm, ne hrănim întâi de toate cu Hristos. Hrana pe care o primim este Trupul şi Sângele Lui, Sfânta Euharistie, care este mai presus de orice înţelegere. Sfânta Euharistie s-a împlinit în cadrul Sfintei Liturghii prin invocarea Duhului Sfânt, atunci când am îngenuncheat şi cu toţii ne-am rugat ca Duhul Sfânt să vină peste noi şi peste aceste daruri să le binecuvânteze, să le sfinţească şi să ni le arate nouă. (…) Duhul Sfânt ne învaţă pe noi tot adevărul. Duhul Sfânt, a treia Persoană a Sfintei Treimi trimite la noi de la Tatăl, prin Fiul, harul Său mântuitor. Harul este o energie necreată care emană veşnic din Dumnezeu şi ni se împărtăşeşte nouă, transformându-se în dar. Noi putem avea multe daruri de la Dumnezeu, dar ele sunt rezultatul împărtăşirii din harul Duhului Sfânt, prin Sfintele Taine. (a spus Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului)

La Sfânta Liturghie au fost citite rugăciuni pentru încetarea pandemiei şi pentru ocrotirea sănătăţii tuturor oamenilor.

Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *