OPINIA DE ŞELIMBĂR: Transparența opacă de la Șelimbăr

De multe ori am tendința să cred că în țara asta lucrurile vor intra pe un făgaș …dacă nu normal, cel puțin dezirabil. De fiecare dată însă, ajung în același prag al sufocării și conștientizez că eforturile de a crede …sunt de-a dreptul aberante.

Dacă la nivel macro trăim o degringoladă de proporții, la nivel local trăim o crasă bătaie de joc, acoperită de autoritățile locale asemeni unui câine care își acoperă excrementul. În branșa noastră…săpăm…și pe baza unui ciob, noi reconstituim o întreagă bucătărie antică.

Ați accesat vreodata pagina web a Primăriei Șelimbăr? Dacă nu ați reușit până acum, am un sfat: nici nu vă mai obosiți să o faceți pentru că, oricum, informațiile puse la dispoziția “electoratului” – pentru că doar asta reprezentăm noi pentru mai marii comunei – sunt incomplete, fușărite, șlefuite, machiate și parfumate ca niște fete mari ahtiate după atenția și admirația gentilomilor de brand cu mașini scumpe și conturi grase.

Transparența pe care ne-o promitea odată domnul primar e din ce în ce mai încețoșată. Mă uit pe convocatoarele ședinței de Consiliu Local…citesc niște subiecte/titluri ale unor proiecte de hotărâri ce urmează a fi dezbătute…apoi găsesc, tot pe seit, niște HCL-uri ale căror subiecte nu le-am regăsit în convocatoarele ședințelor; răspunsul Primăriei va elucida cazul, evident, băgând la înaintare suplimentarele…pe noi, “votanții”,”pruștimea și vulgul”, ne interesează și subiectele suplimentare, stimabile. Poate unul dintre subiectele de pe suplimentare ne vizează în mod deosebit și poate, ca locuitori ai acestei comune, plătitori de taxe și impozite, cu drept de vot și cu dreptul de a avea cunoștință despre modul în care banii noștri sunt gestionați, avem un cuvânt de spus (în cazul în care ni se permite să luăm cuvântul).

Legea 215/2001, art.39 al. 6, după cum probabil bine știți – sau ar trebui să știți, precizează cât se poate de clar că “ ordinea de zi a şedinţei consiliului local se aduce la cunoştinţă locuitorilor comunei sau ai oraşului prin mass-media sau prin orice alt mijloc de publicitate.” De asemenea, art.42 al. 7, ne atrage atenția asupra faptului că „în termen de 3 zile de la terminarea şedinţei, secretarul unităţii administrativ-teritoriale afişează la sediul primăriei şi, după caz, pe pagina de internet a unităţii administrativ-teritoriale o copie a procesului-verbal al şedinţei.”

De secțiunea “Proiecte de hotărâri” nu cred că mai are rost să amintesc – vă recomand cu căldură să renunțați la ea, nu face decât să ne consume energia vizuală accesând-o și să ne întoarcă pentru câteva minute în 2018 – pentru că doar asta conține: 3 proiecte de hotărâre, bugetul pe 2018 și fișele de investiții pe anul amintit.

Dacă faptic se întâmplă aproape nimic în Șelimbăr, poate, cel puțin la nivel informativ ne puteți trata cu respectul și încrederea de care am dat noi dovadă atunci când v-am votat. Sau…am votat noi greșit? Transparența dumneavoastră, domnule primar, este una care ne înjosește și ne sfidează; un mare strateg chinez spunea că “un conducător nu conduce prin forță ci prin forța exemplului”; să fim așadar….opaci.

Social Media:

You may also like...

2 Comments

 1. Scuze !!! A fost publicat Codul administrativ
  Legea 215/2001
  Articolul 39Abrogat. (la 05-07-2019, Articolul 39 din Sectiunea a 3-a , Capitolul II a fost abrogat de Litera e), Alineatul (2), Articolul 597, PARTEA a IX-a din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 57 din 3 iulie 2019, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 555 din 05 iulie 2019 )
  Articolul 42Abrogat. (la 05-07-2019, Articolul 42 din Sectiunea a 3-a , Capitolul II a fost abrogat de Litera e), Alineatul (2), Articolul 597, PARTEA a IX-a din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 57 din 3 iulie 2019, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 555 din 05 iulie 2019 )

 2. Un demers laudabil
  Cand , si despre transparenta opaca de la Cisnadie ?
  Este o ingradire a accesului la informatii de interes public generalizat si de neacceptat.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *