Opinia de Şelimbăr: Mai presus de lege (I)

Dom’le, la noi în Șelimbăr, unde-i lege nu-i tocmeală! Aici, conducerea primăriei împreună cu stimabilii cu drept de vot de la masa consiliului local respectă întocmai litera legii; au ei o afinitate pentru un articol din Legea administratiei publice locale, 215/2001 actualizată, bineînțeles. Pariu cu voi că dacă nu vă spun articolul, îl ghiciți?

Evident, este vorba de art. 53, al.7 din Secțiunea 3 – Funcționarea consiliului local (aș fi scris cu majuscule, dar mi s-au terminat), care grăiește cam așa:

“ Consiliile locale pot organiza, din proprie inițiativă sau la inițiativa primarului, după caz, comisii speciale de analiză și verificare, pe perioadă determinată. Componența comisiei speciale de analiză și verificare, obiectivele și perioada de desfășurare a activităților acesteia se stabilesc prin hotărâre a consiliului local. Membrii comisiei acționează în limitele stabilite prin hotărâre.”

No așa…pentru că totuși vorbim de o comună mare și bogată (a doua pe țărișoară), s-a instituit serviciul de Poliție Locală Șelimbăr, slavă cerului, măcar atât să avem și noi, serviciu care funcționează de altfel destul de bine. Zilnic văd polițiștii locali prin comună, patrulează, verifică, amendează etc. – într-un cuvânt, își cam fac treaba. Se pare însă că și-o fac prea bine și așa cum suntem obisnuiți, cine își face treaba bine nu se încadrează în contextul tragico-comic al funcționării administrației locale șelimbărene.

Mă uit pe “saitul” primăriei, și vizualizez cu interes ordinea de zi a Ședinței de consiliu local de astăzi, 28.06.2019. Hopaaaaa! Iacătă ce zice la punctul 10: “Proiect de hotărâre nr. 82/20.06.2019, privind constituirea unei Comisii speciale de analiză, verificare și gestionare a planului de lucru a activității Serviciului Poliția Locală Șelimbăr și a comportamentului personalului încadrat în Serviciul Poliția Locală Șelimbar în executarea atribuțiilor de serviciu. Inițiator consilieri locali” (proiectul de hotărâre, expunerea de motive, nu apar însă pe site)

După asta…vizionez cu același interes fragmente din câteva filmări ale ședințelor de consiliu de câteva luni în urmă…și mă/vă întreb: astea sunt regizate???? că în mintea mea de om citav gândeam (până azi) că oamenii ăștia aleși de noi sunt acolo să reprezinte interesele noastre, ale comunității…nu să se și să ne bălăcărească așa ca la ușa cortului…Pe polițiștii din Șelimbăr i-am auzit mereu vorbind respectuos…în ședințele de consiliu însă, comportamentul și limbajul “academic” al domnilor consilieri mi-au indus o stare de greață cronică. Și exista totuși Legea 155/2010, a Poliției Locale, unde sunt explicați ca pentru clasa a V-a pașii de urmat în situația apariției unei probleme în desfășurarea activității acestui serviciu – probabil ei au omis-o.

Dacă tot vreți să analizați, să verificați și să gestionați comportamente indezirabile, domnilor consilieri…propuneţi un proiect de hotărâre în care Poliția Locală Șelimbăr, obligatoriu, să asiste la fiecare ședință “ordinară” și extra”ordinară”, cu drepturi depline de aplicare a legii…de aplicare a legii asupra celor care o încalcă destul de des în cadrul acestei ședințe care ar trebui să aibă un caracter solemn, în cadrul căreia să se dezbată problemele comunității și nu problemele voastre personale. Asta dacă nu exista cumva şi un HCL care să vă acorde imunitate deplină!

Dar așa e Șelimbărul nostru – original cum nu s-a mai văzut. Principiul constituțional “Nimeni nu e mai presus de lege” capătă conotații mistice:”Consiliul local și/sau Comisiile speciale sunt mai presus de lege”! De ce? Pentru ca ele nu sunt “Nimeni”

Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *