Nicolae Neagu: Debandada și prăpastia în care a fost aruncat sistemul energetic de cea mai slabă guvernare din istoria României !

În programul lor de guvernare cei de la PSD-ALDE 2018-2020 afirmau că : “sistemul energetic românesc trebuie să fie integrat la nivel continental, bazat pe concurență, pe utilizarea optimă a resurselor și susținut de un sistem de reglementare autonom, independent, transparent și eficace, atât pentru piețele de energie, cât și pentru operatori și consumatori”.

Plauzibilă viziunea colegiilor noștri care dețin majoritatea parlamentară dacă aceste principii s-ar și pune în aplicare. Însă realitatea este cu totul alta : România importă tot mai multă energie electrică și gaz natural, prețurile la energie au crescut alarmant în ultimii ani și lipsa investițiilor în acest sector pune în pericol securitatea energetică a țării.Moțiunea simplă “S.O.S SECTORUL ENERGETIC! PSD ȘI ALDE DUC ROMÂNIA ÎN BEZNĂ! “, depusă de cei 67 de parlamentari PNL a fost respinsă cu 155 de voturi “împotrivă”, 95 “pentru” și 19 abțineri. Deținem pentru prima dată Președenția Consiliului Uniunii Europene și în același timp deținem un record de proceduri de încălcare a legislației Uniunii Europene. Cum este posibil? Până când vor adânci prăpastia în care aruncă cu bună știință această țară? Guvernul intervine sistematic, cu nonșalanță în activitatea Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) și crește netransparent, cu 20% profiturile marilor companii de distribuție de energie electrică și gaz natural. Ne dorim un sistem energetic competitiv dar au trecut 5 ani și noi încă nu avem un document de reviziure a strategiei energetice a României. Este alarmantă creșterea prețurilor la energie electrică (peste 20% față de anul 2015) și la gaze naturale (peste 15 %) și este mai mult decât îngrijorătoare situația privind securitatea energetică a țării din cauza lipsei investițiilor. Totuși preocuparea reală a celor de la PSD-ALDE este să mărească indemnizațiile oamenilor puși de ALDE în conducerea Electrica SA, accentuand deprofesionalizarea și politizarea companiilor de stat. Din ce vă gândiți domnilor că ar putea marile companii din domeniul energetic să facă investiții? Toate consecințele dezastruoase se vor răsfrânge asupra domeniului pe care îl coordonați, asupra românilor și nu în ultimul rînd asupra salariaților din domeniul energetic. PNL a inițiat anul trecut o propunere legislativă care a devenit Legea nr.167 din 10 iulie 2018 pentru modificarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012. Legea ar fi trebuit să fie urmată de norme de aplicare, aprobate prin hotărâre de guvern dar asta nu a fost o prioritate pentru guvernul PSD-ALDE și desigur se întârzie și astăzi adoptarea lor, ori din dezinteres, ori cu rea intenție.

Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *