N-ai cu cine! Sau ai?

Partidele cu şansele cele mai mari de a câştiga locuri multe în Parlamentul European la aceste alegeri sunt PSD, PNL, Alianţa 2020 (USR şi PLUS). După ele vine tare din urmă ALDE, dar la pragul de 10%. Restul partidelor deşi creditate unele cu 8% în realitate cred că au şanse să nu apuce nici pragul de 5%. Situaţia din 2014 când Alianţa condusă de PSD lua 42% din voturi nu se va mai repeta pentru aceştia. Anii de guvernare îşi spun cuvântul în erodare imaginii partidului. Iar partenerul de nădejde ALDE a decis să-şi încerce şansa singur la alegeri pentru a avea un argument în plus la masa negocierilor pentru restul perioadei de guvernare.

Dacă ne luăm după ultimele sondaje, comandate de PSD sau PNL, şi dacă le dăm crezare primele trei locuri vor fi cam la egalitate între PSD, PNL şi Alianţa 2020. Un calcul simplu ne indică aproximativ 9 locuri pentru fiecare partid din cele trei. Restul de 5 urmând să le ia 3 ALDE şi 2 UDMR. Asta dacă nu ne mai face vreun alt micro-partid vreo surpriză şi scoate 5-6% cum ar fi Pro România sau PMP. Oricum ai întoarce calculele maxim 10 oameni va trimite PSD în Parlamentul European de data aceasta. Unde este primul sibian pe listă? Pe locul 26! Mai bine decât la ALDE unde este pe 31. Şi mai bine ca la PNL unde nu este niciunul. Singurii care au un sibian cu şanse reale, adică pe locul 6 sunt cei de la Alianţa 2020 (USR şi Plus). Nicolae Ştefănuţă are un CV demn de poziţia pentru care candidează cu ani buni de experienţă de lucru la Parlamentul European.

Dacă nici un partid puternic nu găsea candidaţi pentru aceste alegeri de la Sibiu, spuneam că nu avem sibieni capabili. Dar ştim că avem, doar că în partidele deja devenite tradiţionale, nu competenţa te promovează, o ştim prea bine. Stau şi mă întreb dacă la Alianţa 2020 s-a găsit un sibian valoros să fie pus între primii candidaţi, la PNL şi PSD de ce nu s-au găsit? Sau partidele respective nu au ei în rândul lor oameni de valoare de unde să aleagă? Sau dacă au de ce i-au pus pe la fundul listei, doar să facă act de prezenţă şi să se laude liderii lor că au şi ei candidaţi?

Şi să nu mă stârniţi cu maimuţăreala jenantă de la PNL care l-au prezentat pe Rareş Bogdan ca „vocea Sibiului”, de zici că eram la un concurs televizat şi se anunţa câştigătorul cel mai vocal. De fapt aşa şi este. A fost cel mai vocal şi cu limba cea mai bună. A avut şi un liberal sibian şanse, până i le-a luat Înalta Curte. Că doar la noi e posibil ca această justiţie atât de lăudată că e independentă să dea verdictul în cazul fostului viceprimar Virgil Popa cu câteva săptămâni înainte de alegeri. Şi să sanctioneze un om pentru că a respectat legea, doar că vedeţi găselniţă erau atunci două legi care se băteau cap în cap. Popa va câştiga la urmă la Curtea Constituţională, dar răul pentru el e deja făcut.

Revenind la sibienii noştri numai buni de ştampilaţi în 26 mai, cu o excepţie, ei nu există. Aşa că se va merge pe votul de partid, doctrinar sau … cum ne stă nouă românilor bine, votul emoţional. Dacă n-ai cu cine, n-ai cu cine! Sau ai?…

Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *