Muzeul Astra: La mulți ani, muzeografului Valerie Deleanu!

Valerie Deleanu a fost angajat al Muzeului Astra timp de 35 de ani (1975-2010), dar a rămas un bun colaborator al instituției sibiene și după pensionare. Astăzi este ziua dânsului, împlinește 80 de ani de la naștere, iar cu această ocazie, muzeul a postat o urare pe pagina de Facebook.

Un om deosebit de blând și modest, Valer Deleanu s-a identificat cu profesia sa. Tot ce a făcut a realizat cu o pasiune și o mare putere de muncă, lăsând în urmă mii de obiecte de patrimoniu achiziționate, zeci de monumente transferate, mii de pagini de rapoarte de cercetare, zeci de articole și volume publicate.

Nu în ultimul rând, ne-a rămas un model de urmat.

Îi urăm domnului Valerie Deleanu la mulți ani și multă sănătate! #aniversare

Născut la 8 iunie 1940, la Chișinău, România, cu 20 de zile înainte de cedarea Basarabiei Uniunii Sovietice, Valerie Deleanu s-a refugiat cu părinții în Sibiu, în 1944, la doua pierdere a Basarabiei.

Licenţiat în istorie (1963) în cadrul Facultăţii de Istorie din Bucureşti, profesor în învăţământul preuniversitar şi, din anul 1975, muzeograf în cadrul Muzeului Tehnicii Populare, şef de secţie, cercetător ştiinţific şi cadru didactic asociat al Facultăţii de Ştiinţe din Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. A contribuit la dezvoltarea sectoarelor tematice ale Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, prin campanii de identificare şi reconstrucţie a monumentelor de tehnică şi arhitectură tradiţională, temele sale dominante de cercetare fiind legate de sistemul transporturilor tradiţionale şi de habitatul rural. Este colaborator al publicaţiilor: „Cibinium”, „Studii şi comunicări de etnologie”, „Transilvania”.

 

Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *