Muzeele din Sibiu s-au alăturat unui protest spontan ținut la nivel național

Astăzi, 3 iunie, timp de o oră, între 11:00 și 12:00 mai multe muzee din țară au organizat un protest spontan prin care încearcă să atragă atenția guvernanților asupra situației degradante în care se află multe dintre aceste instituții.

În Sibiu, la chemarea Rețelei Naționale a Muzeelor au răspuns Muzeul Astra și Muzeul Brukenthal care și-a anunțat alăturarea în acest protest.

Aproximativ 200 de angajați ai Muzeului Astra s-au adunat astăzi în Muzeul din Dumbrava Sibiului pentru a se alătura acestui protest spontan. Atături de angajați a fost și directorul general al Muzeului ASTRA, Ciprian Anghel Ștefan care a declarat că principalele problemele cu care se confruntă instutuțiile sunt lipsa de fonduri și salariile mici comparativ cu ceea ce oferă societății. Mesajul celor care au participat la protest este „Vrem să muncim, dar suntem în al XII-lea ceas și este important să fim ascultați.”

Mai jos găsiți lista cu problemele asupra cărora muzeografii își doresc să atragă atenția.

Muzeele din România sunt într-o situație care poate conduce, pe termen lung, la o degradare accelerată a patrimoniului aparținător.

1. Lipsa investițiilor ferme în infrastructura muzeală, depozite, laboratoare, săli de expoziții, generează în fiecare an o luptă surdă de supraviețuire a fiecărui muzeu în parte, indiferent de ordonatorul de credite căruia i se subordonează. Luând în considerare și creșterile costurilor pentru diversele categorii de cheltuieli obligatorii, alocarea la nivel minimal a fondurilor pentru funcționare periclitează dezvoltarea programelor culturale menite să valorizeze patrimoniul deținut.

2. Diferențele si discrepanțele salariale tensionează în mod suplimentar resursele umane, oricum limitate ca număr și lipsite de o perspectivă de dezvoltare sănătoasă. Echilibrarea salarială în raport cu celelalte instituții de cultură, în speță cu cele din domeniul artelor spectacolului, ar asigura o stabilitate pe termen mediu și ar încetini fluctuația de personal. În același timp, aducerea statului de funcții la zi, cu posturile vacante dar fără alocare bugetară, va constitui un alt punct forte în organizarea internă a muzeelor.

3. Comisia națională a muzeelor a eșuat în misiunea ei de a reuni la discuții organizațiile profesionale din țară; pe cale de consecință, dialogul aproape inexistent cu decidenții la nivel național plasează lumea muzeală pe marginea unei prăpăstii. Programul Național de Restaurare, dar mai ales OG76 pot deveni instrumente suport pentru dezvoltarea infrastructurii inadmisibil de învechite a muzeelor din țară. Chemați-ne la dialog și la muncă – și veți fi surprinși.

4. Nu putem fi de acord cu dezmembrările unor instituții realizate cu unicul scop ca alte instituții să se nască din această dezmembrare. Există destule variante care trebuie luate în calcul, mult mai eficiente și mai sustenabile decât dezmembrarea. Cum au demonstrat deja reacțiile anterioare, putem veni cu soluții și în această privință.

Toate aceste rațiuni fac necesar ca azi, 3.07.2019, să transmitem acest mesaj urgent și vital către guvernul României. Noi, muzeele din România, vrem și știm să muncim, vrem și știm să dezvoltăm societatea – vrem și știm să ducem mai departe cu onoare moștenirea primită de la înaintași!

Ascultați-ne! Ne apropiem de al doisprezecelea ceas!

Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *