Începuturile teatrului românesc într-o expoziție la Primăria Sibiu

Vernisajul Expoziției de fotografie și documente „Aplauze cu parfum de epocă. Începuturile teatrului românesc la Sibiu” va avea loc joi, 25 iulie, ora 18.00, în sala Atrium a Primăriei Municipiului Sibiu.

Expoziția este deschisă, începând din 8 iulie și până la finalul lunii, în Curtea interioară a Primăriei Sibiu.

„Prin acest eveniment intenționăm să punem în valoare teatrul românesc din Sibiu, una dintre cele mai frumoase construcții culturale ale românilor ardeleni. Sperăm să îi bucure pe oameni și să răspundă pozitiv provocării de a ne educa împreună în spirit național”, spune conf. univ. dr. Constantin-Valer NECULA, vicepreședintele Asociației „Sibiul Cultural”.

Expoziția este dedicată începuturilor teatrului românesc în Sibiu, făcând referire la turneele trupelor teatrale din România, conduse de marii actori Mihail Pascaly sau Matei Millo, ale celebrei artiste Agatha Bârsescu, ale marilor companii teatrale din România venite la Sibiu în perioada de până la 1 Decembrie 1918.

Panourile expoziționale cuprind fotografii și documente care ilustrează efortul sibienilor de a-și constitui o trupă de teatru românesc, prin contribuțiile membrilor Asociațiunii ASTRA și ai Societății pentru fond de teatru român. Imagini ale turneelor Teatrului Național în Sibiu, mărturiile legate de prezența lui Zaharia Bârsan pe scena sibiană, turneele marilor companii dramatice ale României, cum au fost cele conduse de Constantin Nottara,

Constantin Tănase și mulți alți actori de prestigiu, sunt și ele cuprinse în expoziție. Include și documente referitoare la teatrul din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, la prima stagiune permanentă de teatru la Sibiu și la începuturile conturării unui teatru de stat în oraș.

Panourile sunt ilustrate prin reproduceri ale unor documente, fotografii sau periodice aflate în colecțiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, care este partener al acestui proiect, dar și documente aflate în fondurile Arhivelor Naționale din Sibiu. Cotidianul Tribuna este partenerul media al proiectului.

Evenimentul este organizat de Asociația Sibiul Cultural, în cadrul unui proiect cofinanțat de Primăria Sibiu, prin Agenda Culturală 2019 și se va desfășura în prezența primarului Sibiului, doamna Astrid Fodor.

Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *