„Iliuță de la Jina” a câștigat marele premiu al concursului internațional de interpretare muzicală ,,Dumitru Sâpcu”

Instrumentistul Iliuță Adrian Beschiu, cunoscut și sub numele de ,,Iliuță de la Jina” a cucerit publicul și juriul primei ediții a concursului internațional de interpretare muzicală ,,Dumitru Sâpcu”. Băiatul în vârstă de 12 ani a câștigat marele premiu al festivalului, impresionând arădenii prin talentul său la fluier și la sopranină.

Cu toate că are o vârstă fragedă, ,, Iliuță de la Jina” a participat până acum la foarte multe festivaluri și concursuri de folclor printre care aflându-se și ,,Școala mea are talent” unde a obținut locul 1. De asemenea, a făcut parte și din clasa externă a Școlii Populare de Arte și Meserii „Ilie Mincu” din Sibiu care a activat 2 ani la Jina, unde acesta a luat lecții de canto de la profesorul Cosmin Prode. Dar pentru că își dorește să ajungă un instrumentist cunoscut, asemeni idolului său, Adrian Neamțu, Iliuță studiază sopranina alături de profesorul Adrian Grecu, iar fluierul împreună cu Dumitru Prodea. Îi place de asemenea să cânte la orgă, iar în viitor și-a propus să învețe să „dibuiască” și taragotul.

Concurs instrumental ,, Dumitru Sapcu“ Arad

Gepostet von Iliuță de la Jina am Samstag, 7. März 2020

 

Întrebat ce ar alege între fluier și sopranină, Iliuță ne mărturisește cu greu cum că, „prima dragoste să zicem este fluiera”

,,Iliuță de la Jina” este o mică stea în breasla instrumentiștilor locali, anul trecut fiind felicitat pentru talentul și munca sa de către Silvia Macrea, managerul Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”. Tânărul a urcat pe scena festivalului ,,Cântecele Munților” alături de idolul său, Adrian Neamțu, atunci când acesta a fost aniversat pentru cei 25 de ani de activitate.
,,De mic îi plăcea muzica, astfel la fluier a început de 4 ani, iar la sopranină de 2 ani. De asemenea, cântă atât vocal, cât și la orgă, deși nu ia lecții în particular în acest sens. Vrea să se apuce de taragot, dar pentru că are mâinile încă prea mici nu poate controla bine clapele. Dacă ne ajută Dumnezeu în viitorul apropiat va avea și această experiență.”, mărturisește Vasile Beschiu, tatăl miculului instrumentist.

Gepostet von Iliuță de la Jina am Samstag, 7. März 2020

Prima ediție a concursului internațional de interpretare muzicală creat în amintirea clarinetistului Dumitru Sâpcu a fost organizat la Arad de către fiul acestuia, Marcel Sâpcu, liderul trupei Lupus Dacus. Concursul a avut loc în sala Filarmonicii Arad între 6 și 7 martie și  a vizat atât artiștii amatori, cât și profesioniștii, cu vârste cuprinse între 7 – 26 ani, având ca scop promovarea și motivarea lor pentru a urma o carieră muzicală.

Secțiunile concursului au fost instrumente de suflat din lemn și din alamă, percuție, muzică de cameră și canto – muzică ușoară. Pentru amatori, secțiunile au fost instrumente de suflat din lemn și din alamă, instrumente de suflat tradiționale și muzică de cameră.

 

Foto/ Video Iliuță de la Jina

 

Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *