Hramul Bisericuței ‘Sf. Ioan Rusul’, din curtea Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu celebrează astăzi hramul Bisericuței ‘Sf. Ioan Rusul’, biserică aflată în curtea unității spitalicești. Slujba dedicată sfântului vindecător poate fi urmărită, în direct, începând cu ora 9, pe pagina Lumină Lină Sibiu.

„Vă reamintesc faptul că în bisericuța spitalului nostru se află părţi din moaştele Sfântului Ioan Rusu şi ale Sfântului Nectarie din Eghina, primite în dar de preotul Cătălin Dumitrean (Cenaclul Lumina Lina) în urma mai multor pelerinaje pe care le-a făcut la Mănăstirea Sfântului Nectarie din Eghina şi Biserica Sfântului Ioan Rusu, de pe insula Evvia, Grecia.”, transmit reprezentanții Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu

Viața Sfântului Ioan Rusul:

Sfântul Ioan s-a născut într-un sat din Rusia, în jurul anului 1690. Sfântul Ioan Rusul a participat ca soldat în războiul rușilor împotriva turcilor din anul 1711. A fost luat prizonier de catre tătari în luptele pentru dezrobirea Azofului si vândut unui ofițer superior turc. Tinerii luați prizonieri în acea zonă, au ales să renunțe la credința în Hristos si s-au făcut musulmani. Sfantul Ioan Rusul a refuzat să urmeze exemplul prietenilor săi si a răbdat cu mult curaj chinurile venite din partea asupritorilor.

Ca prizonier a fost randuit să îngrijească de vite. Grajdul vitelor îi devine si locul de odihnă. Desi i se ofera în timp o cameră apropiată de grajd, refuză si continuă să doarmă alături de animale. Îi mulțumea lui Dumnezeu că l-a învrednicit să se facă următor al smereniei lui Hristos, Cel ce a primit a Se naste intr-o iesle săracă, lângă Bethleem. Prin rugaciunile Sfantului Ioan Rusul, grajdul se umplea de bună mireasmă. Dormea putin, se ruga mult si se hrănea cu puțină pâine si apă. In fiecare sâmbătă mergea la o biserică închinată Sfantului Gheorghe si se împărtășea cu Trupul si Sângele Domnului.

A primit de la Dumnezeu darul de a cunoaste momentul trecerii sale la cele veșnice. Preotul care l-a împărtăsit înainte de moarte, i-a adus Sfânta Împărtășanie intr-un măr, pentru a fi ferit de fanatismul turcilor. Dupa ce s-a împărtăsit, a trecut la cele vesnice, în anul 1730.
Mai târziu, în anul 1773, Sfântul Ioan Rusul s-a arătat în vis preotului care il împărtășise în fiecare sâmbătă , si i-a descoperit ca trupul sau este întreg si neputrezit. Preotul, călăuzit în chip minunat de Dumnezeu, a luat sfintele moaste ale Sfantului Ioan Rusul si le-a asezat in biserica „Sfantul Gheorghe”.

Amintim ca in 1832, Osman Pasa a jefuit biserica „Sfantul Gheorghe” si a aruncat in foc moaștele Sfantului Ioan Rusul, dorind prin acest gest să se razbune pe crestini. Trupul sfântului s-a miscat, în mijlocul flacarilor, ca si cum ar fi fost viu, dar nu a ars. I-a ramas numai o negreala de la jar si de la fum, negreala care se pastreaza si astazi ca marturie a întâmplării de atunci.

 

Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *