Grădinița Nr. 5 Sibiu: Două cazuri de gripă confirmate

În perioada 28-31 martie, la Grădinița nr. 5 din Sibiu, a evoluat un episod de îmbolnăviri cu suspiciune de gripă, cu 9 cazuri la copii și 3 la personal. Un singur copil cu formă medie de boală a necesitat internare, restul cazurilor fiind izolate la domiciliu.

Direcția de Sănătate Publică a județului Sibiu a fost informată despre primele 4 cazuri în data de 01 aprilie 2019, moment în care a fost declanșată investigația epidemiologică și au fost implementate primele măsuri de control, în colaborare cu personalul medical școlar și conducerea unității.

Colectivitatea a fost supravegheată din punct de vedere clinic, s-au intensificat măsurile de igienă curentă în colectivitate (aerisire, curăţenie şi dezinfecţie a suprafeţelor, veselei, tacâmurilor, jucăriilor; intensificarea igienei mâinilor, respectiv etichetei de tuse, adaptat nivelului de vârstă al grupului expus, care prezintă deprinderi de igienă în curs de formare) și au fost recoltate 2 probe pentru confirmarea diagnosticului de gripă.

De asemenea, a fost recomandată și suspendarea activității a uneia din grupele grădiniței, unde s-au înregistrat 8 cazuri la copii, până în data de 05 aprilie.

Rezultatul celor două probe recoltate de la copii în vârstă de 3 ani, comunicat de către Institutul Cantacuzino din București astăzi, 08 aprilie 2019, a fost pozitiv pentru virus gripal de tip AH3.

Pentru a preveni astfel de episoade deîmbolnăvire în colectivități, DSP recomandă:

· Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugereaza gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuală indicație de spitalizare;

· Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemanatoare gripei;

· Respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/stranut la nivelul regiunii interne a articulației cotului);

· Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

· Evitarea aglomerațiilor;

· Triaj epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie.

Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *