Foto | Cristina Sîrbuleţ, campioana României de seniori la judo

Cristina Sîrbuleţ, sportivă de performanţă din Republica Moldova reprezintă România la campionatele de Judo. Originară din orașul de peste Prut, Sângerei, tânăra este acum una dintre jucătoarele de bază ale lotului național al țării noastre.

Puternică, curajoasă și ambițioasă, tânăra în vârstă de doar 21 de ani a început să practice judo de la o vârstă fragedă…doar 13 ani. Prin multă muncă și perseverență a ajuns campioana Republicii Moldova, titlu căruia i se mai adaugă capioana României de seniori, medaliată la balcaniada din 2018 cu argint și lista premiilor poate continua.

Este absolventă a Colegiului Național Sportiv Cetate din Deva, iar în prezent este studentă în anul doi la Specializarea Educație fizică și sport, Departamentul Sport și Performanța Motrică. Tânăra luptă la categoria de greutate -78 kg și este legitimată la Sport Club Municipal Deva. Tânăra a acordat un interviu reporterilor noștri.

 

Descrie-te în câteva cuvinte. Vrem să aflăm povestea ta (familie, școala, pregătire profesională)

Mă numesc Sîrbuleț Cristina, sunt originară din orașul Sîngerei, Republica Moldova. Am 21 de ani și practic judo, sunt componenta lotului național al României. Momentan mă aflu în orașul meu natal alături de familia mea din cauza pandemiei. Am început să practic judo la vârsta de 13 ani, aici, în Sîngerei. Am călcat pentru prima dată în sala de judo datorită părinților mei care m-au îndrumat să încerc să văd dacă o să îmi placă. De atunci și până acum m-am îndrăgostit de judo pot spune … judo este viața… la 16 ani am fost selecționată pentru a merge în România într-un cantonament … După care acolo am și rămas pentru a mă pregăti și a face performanță. Sunt 5 ani de zile de când mă pregătesc la Deva. Anul acesta se fac 9 ani de când eu am început să practic judo. Am terminat liceul cu program sportiv Cetate Deva și acum îmi urmez studiile la Facultate de Științe din Sibiu, Specializarea Educație fizică și sport, Departamentul Sport și Performanța Motrică.

 

Ai „cochetat” și cu alte sporturi până acum?

În gimnaziu am încercat sa mai fac și volei, baschet, dar nu m-am ținut mult de ele pentru că nu erau pe placul meu probabil… Am jucat doar pentru echipele școlii.

 

Cât de mult te antrenezi? Descrie-ne, te rog, cum arată în linii mari o săptămână de pregătire.

Mă antrenez foarte mult… În linii mari o săptămână de antrenamente la mine înseamnă în fiecare zi să am câte două antrenamente, alergări, pregătire fizică și kimono bineînțeles… Dintre care pauza o am duminica. Antrenamentele durează între două ore și două ore jumătate.

 

Pe timpul carantinei fac antrenamente acasă pentru a îmi menține forma.

 

Care este procedeul tău preferat?

Procedeul meu preferat este Harai-Goshi, care mă ajută să arunc și să câștig în concursuri. Este un procedeu din tehnica aruncărilor de șold. Se execută cu mâna din ceafa sau rever, iar a doua mână este pe mânecă și cu ajutorul piciorului și a soldului se execută aruncarea. Este accesibil și practicat.

 

Mai ai și alte pasiuni în afară de judo ?

În afară de judo, îmi mai place mult să călătoresc, să văd locuri noi și frumoase.

 

Dacă ar fi să recomanzi copiilor judo-ul din ce motive ar fi bine să practice acest sport? 

Dacă le-aș recomanda copiilor să practice judo ul le-aș spune că judo este un sport care te ajută să treci peste multe în viață, Este un sport care te motivează, te încurajează și tot odată te ajută să nu cazi niciodată sau te învață să te ridici după ce cazi.

De ce ai ales ULBS si ce studiezi aici?

Am ales ULBS pentru că m-a îndrumat antrenorul meu să merg la o facultate mai aproape de clubul meu ca să pot continua să fac și performanță mai departe. La Sibiu Educație Fizică și Sport, deoarece vreau să devin antrenoare cu acte în regula și să pot sa îmi urmez dorința peste câțiva ani să antrenez și eu niște mici Judoka.

 

Cum te-ai descrie în câteva cuvinte?

Sunt o persoană ambitioasă și cu un caracter puternic, ceea ce m-a făcut să rămân în judo. Nu renunț ușor și îmi place să muncesc mult. Îmi doresc întotdeauna să învăț multe lucruri și să evoluez de la o zi la alta. Sunt puternică și curajoasă!

 

Palmares: medalii, premii, cele mai importante competiții 

  • Capioana României de seniori
  • Medaliată la balcaniada din 2018 cu argint
  • Locul 5 cu echipa la Europa League din 2018
  • Locul 7 la Campionatul European de U23 2019
  • Multiplă medaliată la campionatele naționale individual și cu echipa

 

Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *