EXCLUSIV Rudele acuză: Beneficiarii din Centrele Rezidenţiale nu au drepturi conform procurorilor sibieni

Acum un an o ştire din judeţul Sibiu făcea furori în presa centrală. Un beneficiar al Centrului de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Tălmaciu i-a scos ochii unui alt beneficiar. Cazul şocant a făcut vâlvă câteva zile, dar s-a stins în media. Drama beneficiarului acum infirm şi a familiei acestuia a continuat. Sora lui Sitzer Vasile, cel râmas fără ochi, a demarat acţiuni în instanţă pentru a găsi vinovaţii. Din păcate s-a lovit de dispoziţiile procurorilor de la Avrig şi Sibiu care au renunţat la cauză. Motivul acestora este halucinant: Centrul din Tălmaciu are lipsă de personal, deci cei aflaţi pe tură şi conducerea nu se pot face vinovaţi de neglijenţă în serviciu şi alte fapte de natură penală.

STAR SIBIAN redă în EXCLUSIVITATE toată drama prin care a trecut de un an de zile Sitzer Vasile şi sora acestuia, descrisă de ea. Deşi sora lui a apelat la avocat şi a făcut multe demersuri, STATUL ROMÂN refuză şi în acest caz să facă dreptate:

“In data de 30 iulie 2018 a avut loc incidentul din incinta Centrului de recuperare si reabilitare neuropsihiatrica Tălmaciu, cand unul dintre pacientii centrului i-a smuls ambii globi oculari si l-a muscat de gat pe fratele meu, Sitzer Vasile, fiind si el internat in amintitul centru.
Arat ca nu am fost contactata de cei de la Centru, am fost sunata de o prietena sa ma uit la TV caci este vorba despre fratele meu, in data de 31 iulie, seara, cand am ramas inmarmurita in fata televizorului.

Fratele meu a fost internat in stare grava la Spitalul Clinic de Urgenta Sibiu, pe sectia de Terapie Intensiva, timp de 10 zile.

Cand am ajuns la el l-am gasit intr-o stare deplorabila, zgariat pe spate, pe urmar, muscat de gat, cu rani pe picioare si la glezne, ranile de la glezne aratau ca si cum ar fi fost legat de membre ( se poate observa acest aspect din foto anexate).

Doamna doctor oftalmolog Tudor Corina care l-a examinat pe fratele meu, ne-a spus ca nu prezinta urme de violenta in jurul ochilor, si ca acestia au fost extrasi cu usurinta, negasind nici o urma de sange, fiind nevoie doar de o dezinfectare locala, motiv pentru care noi banuim ca acesta era imobilizat la pat si nu a fost in stare a opune rezistenta.

Tot doamna doctor Tudor ne-a confirmat faptul ca daca ambii globi oculari ar fi fost transportati in mod corect, acestia puteau fi plasati si se putea opera la reconstructia acestora.
Reprezentantii centrului in care fratele meu este internat nu ne-au comunicat nici un act care sta la baza internarii acestuia, au refuzat categoric sa ne comunice aceste documente, desi am facut o cerere in acest sens in scris.

Am inregistrat pe rolul Parchetului de pe langa Judecatoria Avrig, plangerea penala sub nr. 493/P/2018 Impotriva ingrijitoarelor de la Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Talmaciu, aflate in timpul programului in data de 30 iulie (tura de dimineata) precum si impotriva Centrului de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Talmaciu, toti in calitate de faptuitori, pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu, sens în care am solicitat să se dispuna efectuarea cuvenitelor cercetări în vederea trimiterii în judecată a acestora pentru săvărşirea infracţiunilor reclamate, prevăzute de către noul cod penal .

Prin ordonanta din 01.10.2018, doamna prim procuror din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Avrig, a dispus inceperea urmaririi penale pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala prevazuta de art. 194 alin.1 CP constatand faptul ca “in data de 30.07.2018 in timp ce se aflau in incinta Pavilionului 1 al Centrului de Recuperare si Reabilitare Persoane cu Handicap Talmaciu, Sitzer Vasile a fost agresat fizic de catre Draghiciu Marcel, care avand o criza de agitatie psihomotorie, s-a smuls din mana infirmierei de serviciu si s-a repezit la victima, scotandu-i ochii.”

Prin raportul de prima expertiza medico-legala nr. 2652/A1agr/69/2018 s-a concluzionat ca leziunile suferite de catre Sitzer Vasile necesita un numar de 65-70 zile de ingrijiri medicale, iar absenta ambilor globi ocular constituie infirmitate.

Cu toate acestea, in prezentul dosar s-a dispus clasarea cauzei avand ca obiect savarsirea infractiunii de vatamare corporala prev de art. 194 alin.1 CP.


Impotriva acestei ordonante am formulat plangere, dosarul fiind solutionat ulterior de catre prim procurorul din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu.

Am aratat ca solutia este neintemeiata si nu reflecta starea de fapt retinuta prin actele de urmarire penala, ca nu s-au efectuat in dosar cercetari complete in vederea aflarii adevarului, insa si aceasta plangere a fost respinsa de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu prin ordonanta din data de 09.05.2019S

In concluzie, reprezentantii Ministerului Public au retinut faptul ca la Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Talmaciu exista un deficit de personal, (conform spuselor singurei personae audiate in cadrul procesului, Dna Director Bobeica Bianca-Elena), si desi infirmierul este “personalul de specialitate care raspunde de prezenta beneficiarilor ….si siguranta beneficiarilor, utilizarea si pastrarea in bune conditii a tuturor obiectelor de inventor din sectia in care lucreaza”, nu s-au constatat nerespectari ale unor dispozitii legale sau masuri de prevedere de catre personalul angajat al CRRN Talmaciu.

Desi acest incident s-a desfasurat in prezenta a doi infirmieri, asa cum ne relateaza directoarea centrului, “beneficiarul Draghiciu Marcel a devenit violent incepand sa distruga perdeaua unui geam. Infirmiera Iozsa Chivuta, vazand acest fapt si fiind in apropriere, a incercat sa-l opreasca prinzandu-l de maini, moment in care acesta a lovit-o peste piciorul ei drept cu unul dintre picioarele sale, dupa care s-a smuls din prindere si s-a napustit asupra beneficiarului Sitzer Vasile, exercitand acte de violenta la nivelul fetei acestuia. Imediat s-a apropiat de cei doi infirmierul Radoiu Rusalim Iulian care l-a luat deoparte pe numitul Draghiciu Marcel. In timpul exercitarii actelor de violenta agresorul Draghiciu Marcel i-a scos victimei Sitzer Vasile ambii globi ocular cu ajutorul degetelor.”
De 1 an de zile, dosarul este nesolutionat, numitul Sitzer Vasile aflandu-se in continuare internat in acelasi centru intr-o stare grava.”

Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *