Eroii noștri sibieni: Darius Cică, student în anul V la Medicină Generală și voluntar în lupta cu COVID-19

Alături de cadrele medicale, studenții Facultății de Medicină din Sibiu se expun zilnic pericolului infectării cu noul coronavirus în încercarea de a-i salva pe cei deja atinși de COVID-19. Redacția star sibian a ales să vă prezinte în această perioadă câte un material  special dedicat celor care luptă cu perfida boală COVID-19.

Interviul de astăzi este despre Darius Cică, în vârstă de 23 de ani, student în anul V la Facultatea de Medicină din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, specializarea Medicină Generală.  Este absolvent al Colegiului Național ”Gheorghe Lazăr” din Sibiu, iar din 2015 a ales să studieze o meserie de salvator. Darius Cică este pasionat de muzică, plimbatul în natură, dar cel mai mult îi place să facă voluntariat și să salveze vieți. Tânărul luptă cot la cot cu personalul medical care poate practică de 23 de ani această meserie.

 

Cum ai descrie o zi de voluntariat și ce înseamnă să faci garda pe timp de pandemie? 

O gardă normală presupune adrenalina care ne menține pregătiți pentru cazurile care urmează. Nu știm niciodată unde o să ajungem, cu ce fel de cazuri și de pacienți ne vom întâlni, nici o gardă nu este la fel ca cealaltă. Garda începe cu schimbul de tură, apoi echipajul trece la verificatul materialelor de pe ambulanță. Între cazuri, ne petrecem timpul cum putem, învățând pentru facultate, gătit și mâncat împreună sau exerciții cu cazuri și pacienți date de medici. Garda nu se termină fără programul zilnic de curățenie în sediu și mai ales curățarea și dezinfectarea ambulanței și a materialelor medicale.

 

Poți să faci o comparație cu perioada când nu era pandemie?

De când a început această pandemie, au fost introduse protocoale noi de curățenie și dezinfecție și adaptarea la munca în echipamentele de protecție. Aceste echipamente sunt evident esențiale în această perioadă, dar îngreunează comunicarea dintre paramedici și actul medical. A trebuit să ne adaptăm repede și să creăm proceduri și circuite pentru a evita contaminarea.

 

Ce trebuie sau aveți voie să faceți voi în această perioadă când sunteți de gardă?

Toate manevrele noastre sunt coordonate de medicul echipajului. Sub indicațile lui, efectuăm manevre medicale care ajung până la nivelul unui asistent, tot ce e peste aceasta, efectuează medicul. Este, de asemenea, responsabilitatea noastră să ne asigurăm că după fiecare caz, refacem stocul de materiale și medicamente și, în accelași timp dezinfectăm și curățăm ambulanța, astfel încât următorii pacienți, dar și noi, să fim în siguranță.

 

Ce măsuri de precauție vă luați pentru a nu deveni din salvatori salvați?

Nimeni nu își dorește să contacteze virusul și să-l răspândească acasă, printre familie și cei dragi. Astfel, respectăm riguros protocoalele de protecție personală și de dezinfecție. Un caz se poate lungi cu 2 ore doar cu partea de dezinfecție, dar având în vedere consecința, posibila contaminare, suntem de părere este mai bine așa.

 

Ce sfat ai pentru sibieni?

Așa cum se vehiculează la televizor și pe internet, după ce se termină starea de urgență trebuie să înțelegem că responsabilitatea privind măsurile de siguranță împotriva contactării și răspândirii virusului vor reveni asupra noastră. De fiecare dintre noi depinde cât vom mai avea de luptat cu acest virus. Marea majoritate a obligațiilor acum în vigoare trebuie să fie respectate în continuare, cum ar fi: spălatul cât mai des pe mâini, purtarea măștii de protecție și evitarea zonelor aglomerate.

Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *