Elevii nu mai au dreptul la transport redus și decontarea navetei

Federația Elevilor din România condamnă adoptarea proiectului de Ordonanță de Urgență de către Guvernul Dăncilă care privează elevii „de dreptul lor la transport redus și decontarea navetei în favoarea satisfacerii baronilor locali și a transportatorilor”, se arată într-un comunicat transmis de federație și perluat de Edupedu.ro.

„Astăzi, 25 iunie a.c., Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență prin care a eliminat transportul în trafic județean din sfera serviciilor publice, făcând să dispară obligațiile (de serviciu public) transportatorilor de a acorda reduceri elevilor și de a acorda abonamente cu tarife preferențiale pentru elevi, în vederea decontării navetei”, spun tinerii.

Elevii atrag atenție că OUG are ca obiectiv „satisfacerea cerințelor președinților consiliilor județene și ale transportatorilor, așa cum se arată și în preambulul lui. Ca urmare a demersurilor pe care Asociația Elevilor din Constanța le-a întreprins, în vederea determinării Consiliului Județean Constanța să acorde reduceri pentru elevi, președintele autorității a sesizat problema mai departe, iar Uniunea Națională a Consiliilor Județene, în frunte cu președintele organizației, Marian Oprișan, au făcut presiuni în rândul Guvernului pentru ca autoritățile județene să fie scutite de aceste costuri”.

„În aceeași ședință de Guvern a fost adoptat, prin ordonanță de urgență, Codul Administrativ, act normativ ce prevede pensii speciale pentru aleșii locali. În acest sens, dorim să tragem un semnal de alarma asupra lipsei totale de interes a Guvernului față de educația din România, acesta preferând să trateze baronii locali ai partidului cu mai multă atenție decât chiar pe elevii acestei țări”, spun reprezentanții elevilor.

OUG, pe presiunea Consiliilor Județene

Ministerul Dezvoltării menționează în nota de Fundamentare faptul că actul normativ a fost elaborat după ce Uniunea Consiliilor Județene a trimis două adrese (adresele nr. 89/12.03.2019 şi 89/13.03.2019) cerând aceste măsuri. Tot în nota de fundamentare se menționează că prin menținerea drept servicu public a transportului auto județean, se produce un impact asupra bugetelor Consiliilor Județene. Autoritățile erau nevoite să acorde subvenții sau compesații transportatorilor pentru reducerile făcute la biletele și abonamentele cu reducere.

 

Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *