EDITORIAL: Vrem doar ştiri pozitive

Am revenit în presă după o absenţă auto-impusă de 7 ani. Printre multele probleme am sesizat o dorinţă a instituţiilor locale şi judeţene de a fi prezentate doar pozitiv. Purtătorii de cuvânt fac ceea ce sunt plătiţi şi trimit comunicate şi foto cu ştiri frumoase despre realizări. Acesta e menirea lor. Din păcate o apatie locală a presei generată şi de motive financiare a determinat ca multe instituţii să fie prezentate doar prin prisma acelor comunicate de presă.
Problema apare că uneori mai scapă o informaţie la presă pe surse, adesea din interiorul instituţiilor, sau de la terţi. Şi apare în media locală şi chiar naţională o ştire negativă. Aoleu! Nu puteţi concepe ce jale mare este în acea perioadă în respectiva instituţie. Telefoane, şedinţe, sunat jurnalişti să scoată ştirea sau să o îmbuneze…
Mai avem o faţetă a problemei: contractele de publicitate media încheiate de instituţiile statului cu presa locală. Acestea le asigură liniştea că ştirile negative nu intră sau dacă intră sunt puse undeva cât mai puţin lizibil. Evident că niciun contract cu o instituţie nu stipulează că nu poţi publica de rău de ei, dar sună telefonul şi ţi se reaminteşte că ai contract. Din acest punct de vedere STAR SIBIAN a ales o cale a echidistanţei raportat la instituţii. Nu negăm că avem contracte cu unele instituţii publice, dar în condiţiile impuse de noi. Iar cu majoritatea am refuzat să facem contracte deşi am fost invitaţi, insistent. Motivul nostru este simplu: informaţia care ajunge la cititori trebuie să fie liberă de orice presiune. Şi ştim că şi la Sibiu se poartă presiunile.
Să dăm un exemplu: când te sună un şef de instituţie seara la ora de culcare nervos pe o ştire publicată şi te ameninţă în fel şi chip ca ultimul golan din Ferentari, poţi să îi dai replică acidă rapid fără teamă. Adesea de şefii aceştia este doar gura, deşi ştim cazuri în istoria recentă de presă independentă a Sibiului când unii se urcau cu maşina pe trotuar să dea peste un jurnalist incomod sau alţii trimiteau ameninţări serioase pentru a nu mai publica anchete pe o anumită temă.
La STAR SIBIAN credem că presa trebuie făcută onest, indiferent de cine e proprietarul clădirii unde ai redacţia, sau cine îţi achită facturile lunare de cheltuieli personale. Cazurile respective fac un deserviciu presei, chiar dacă aparent arată independent. Însă ştim prea multe situaţii în care prostituţia de presă la Sibiu e la ordinea zilei.

Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *