Editorial: Presa independentă?

În 3 mai se marchează Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Fără fast, fără evenimente, cel puţin la noi în ţară. Şi Sibiul nu face notă discordantă. Jurnalismul la Sibiu se face tot mai greu din lipsă de oameni. De profesionişti. Mulţi au ales alte drumuri, mai rentabile şi cu mai puţin stress. Iar noua generaţie de studenţi jurnalişti vine cu avânt la facultate, dar pleacă bosumflaţi când văd că nu toţi pot fi Andreea Esca sau vreo prezentatoare TV. De fapt pentru poziţia aceea nici nu îţi trebuie facultate în domeniu, doar să arăţi bine şi să ştii să citeşti.
Jurnalismul clasic pierde teren peste tot în lume. Anchetele şi reportajele sunt tot mai rare. Dar, noroc cu tehnologia, a luat avânt şi la noi jurnalismul online. Radio şi televiziunile locale au dispărut aproape de tot din lipsă de auditoriu. Online creşte însă. Problema este că sursele media locale sunt tot mai multe şi cititorii tot mai puţini. Adevăraţii cititori. Studiile internaţionale în domeniu au arătat că impactul social media (Facebook, Twitter etc) este uriaş şi fără acestea ziarele online nu ar supravieţui. Tot studiile o arată însă că majoritatea cititorilor veniţi din Facebook citesc doar titlul şi scurta descriere de pe Facebook a articolului. Ei nu intră pe site adesea să citească şi articolul. Şi acest fenomen îl vedem adesea şi la noi. Mai mult se înmulţesc comentatorii din această categorie de cititori de titluri.
Mulţi acuză media în România că nu este independentă. A face presă independentă este foarte dificil astăzi. Dacă nu imposibil. De ce? Finanţarea. Orice ziar, radio, tv trebuie să acopere nişte cheltuieli. Şi pentru asta trebuie venituri. Dacă oamenii nu au mai fost dispuşi să plătească abonamente la ziare, dar vor să citească gratuit, fie şi online, atunci ziarele trebuie să ia banii de undeva. De la publicitari. Fie că este vorba de firme sau partide. Cheltuielile trebuie acoperite de venituri. O regulă simplă de economie. Altfel ziarul se închide. Şi când ai contract de publicitate cu firma X sau partidul Y nu poţi scrie pe perioada contractului de rău despre respectivii. Înainte şi după contract, dacă eşti independent nu te opreşte nimeni, dar în timpul contractului te opreşte însuşi contractul şi legea. Ori mereu vor exista publicitari diferiţi cu banii cărora ziarele sau radio-televiziunile există. Dacă acceptăm asta, acceptăm şi ideea că o presă pur independentă este o utopie.
Da, nu mai avem o presă cenzurată de stat, dar în capitalism este cenzurată de publicitari.

Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *