EDITORIAL: Când justiţia nu e oarbă

Justiţia sibiană, ar spune bunicul meu, este precum cortorarii: mereu cu casa în spinare se mută dintr-un loc în altul. Tribunalul, Judecătoria şi parchetele de la Sibiu iar sunt în febra căutării unui nou spaţiu. Clădirea de pe Bulevardul Victoriei, care le-a fost sediu după Revoluţie este în ruină. Trebuia să fie în şantier. Dar faza de lucrări la clădire nu a durat mult. Era o firmă care aducea muncitori de prin sud şi îi ţinea închişi pe şantier. Erau ca la puşcărie. Acolo munceau, acolo mâncau (aveau propriul muncitor bucătar). Aveau o oră seara liberă cu stingere. Dar asta este altă poveste.
Şantierul de pe Victoriei s-a blocat din lipsă de fonduri. Sau aşa argumentează mai marii justiţiei de la Bucureşti. În realitate Sibiul nu prea contează pentru ei.
Şi uite aşa Justiţia sibiană a ajuns pribeagă. Mai întâi o fostă fabrică deţinută de cei de la Redal a fost sediu pentru Justiţie. După câţiva ani din cauza unor neînţelegeri cu proprietarii s-au mutat pe Calea Dumbrăvii în clădirile Ministerului Apărării Naţionale. Au stat şi aici puţin şi acum iar trebuie să se mute. MApN a decis să folosească clădirile pentru un comandament NATO pentru Europa de Sud-Est.
Iar s-a făcut cerere de oferte. Şi ca în povestea cu 10 negri mititei… au fost 6 oferte. Dar de fapt doar 5 acceptate pentru că o ofertă a ajuns prea târziu, chiar dacă era de la Ilie Carabulea prin firmele sale. Din cele 5, trei au fost excluse pe diferite motive tehnice… “tehnicalităţi” – un cuvânt demn de a fi introdus în DEX cu sensul: chestii pe care nimeni nu le înţelege, dar sunt argumente bune să faci perdanţi pe unii care nu îţi convin. Şi au rămas două oferte. Şi acum apare buba.
O ofertă vine de la fosta fabrică Independenţa (da, mai există pe hârtie şi cu patrimoniu mare în oraş). Colosul care a dat de muncă în perioada comunistă la un sfert din sibieni are o clădire cunoscută drept Casa Albă în Oraşul de Jos. Sunt fostele birouri ale fabricii pe unde se perindau directori, secretare, contabili şi ingineri. Acum mulţi, mulţi ani. De o bună bucată de timp clădirea se degradează. Acum fosta clădire de birouri poate deveni casa temporară a Justiţiei.
Cealaltă ofertă rămasă pe lista scurtă vine de la o persoană fizică: Constantin Şufană. Ce dor mi-e de vremurile când documentam articole despre blocuri construite de ciobani pe persoană fizică. Sau cine credeţi că este Şufană? Un milionar în euro din Mărginimea Sibiului, care de la oi s-a extins la benzinării şi blocuri, cum stă bine tuturor ciobanilor din zonă. Nu asta este problema. Şufană este judecat alături de familie de 3 ani într-un proces penal de evaziune fiscală. Nu din aceea de la piaţă, unde nu dădea bon pentru telemea, ci din aceea cu motorină de vreo 3,3 milioane lei pagubă statului. Şi procesul are termen iar în 24 iunie. Să înţeleg că Şufană oferă o clădire Justiţiei sibiene ca să nu mai fie oarbă?

Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *