Ecografia cardiacă

Ecografia cardiacă sau ecocardiografia este o metodă imagistică performantă de investigație a inimii, care prin intermediul ultrasunetelor poate vizualiza cordul oferind astfel medicului informații foarte utile. Cu ajutorul ei se studiază anatomia inimii (atriul stâng și drept, ventriculul stâng și drept), valvele cardiace (valva mitrală, tricuspida, aortica și pulmonară) și marile vase (vena cavă inferioară, aorta și artera pulmonară). Ecografia cardiacă studiază și
funcția acestor structuri, fiind utilă în special în studiul funcției valvelor, precum și în aprecierea funcției inimii, în mod particular a funcției sistolice și diastolice a ventriculului stâng. Utilizând ecografia Doppler se poate măsura viteza fluxului sangvin într-un punct ales, metoda care permite diagnosticul și aprecierea severității insuficienței și stenozei unei valve. Pacientul căruia i se efectuează investigaţia nu necesită nici o pregătire prealabilă pentru efectuarea acestei proceduri.
Aceste caracteristici au impus ecocardiografia ca fiind cea mai utilizată metodă imagistică de investigare a cordului, prezentând avantaje față de alte metode (tomografia cardiacă, scintigrafia cardiacă, cateterismul cardiac). Principalele avantaje sunt constituite de costuri mai reduse și de lipsa iradierii, ceea ce o face metoda imagistică ideală pentru monitorizarea evoluției pacienților cu afecțiuni cardiace.
Informațiile oferite de aceasta sunt complementare și suplimentare consultului cardiologic și electrocardiografiei. Datorită informațiilor atât de importante oferite, și datorită simplității efectuării acesteia, ecografia cardiacă a devenit o metodă de rutină în investigarea pacienților care se adresează unui consult cardiologic. Astfel, ecocardiografia este recomandată oricărui pacient cardiac sau oricărui pacient care are unul sau mai multe simptome cardiace, pentru stabilirea cauzei durerii cardiace, a tulburărilor de ritm (palpitaţii), a fenomenelor de insuficienţă cardiacă sau pentru stabilirea anomaliilor cardiace congenitale atât la copii, cât şi la adulţi.
Informațiile oferite pot fi utile și în diagnosticarea precoce a unor boli cardiace, chiar înainte de apariția vreunui simptom.
Un astfel de ecocardiograf de ultimă generație există în cadrul Clinicii Proctoven, unde vă așteptăm doar cu programare în prealabil. Ca și noutate, de la data de 01.10.2016 am achizițonat două noi aparate de ultima generație, noi, un holter pentru monitorizarea tensiunii arteriale și un holter pentru monitorizarea EKG. Ambele aparate se atașează pacientului monitorizând parametrii respectivi pe 24 de ore.
Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *