Distincții pe care Muzeul ASTRA le-a primit în ultimii ani

Muzeul ASTRA a fost decorat sâmbătă, 20 iunie, cu Ordinul ,,Meritul Cultural” în grad de ,,Cavaler”, Categoria E – Patrimoniul Cultural Național, o distincție importantă și onorantă, acordată de Președintele României, E.S. Dl. Klaus Johannis, pentru merite deosebite în peisajul cultural autohton și internațional.

,,Președintele României, dorind a răsplăti meritele Complexului Muzeal ASTRA Sibiu, în semn de apreciere pentru devotamentul și dăruirea generațiilor de specialiști care au asigurat excelenta funcționare a unei instituții culturale de prim rang a Municipiului Sibiu, impunând-o în elita europeană a muzeelor și demonstrând bogăția și perenitatea tradițiilor populare ale țării noastre, conferă Ordinul ,,Meritul Cultural” în grad de ,,Cavaler”, Categoria E – Patrimoniul Cultural Național”, se arată în distincția înmânată conducerii Muzeului ASTRA de către d-na Raluca Turcan, viceprim-ministrul României

Alte distincții pe care Muzeul ASTRA le-a primit în ultimii ani sunt următoarele:

2004– Muzeului ASTRA obţine: Premiul Ministerului Culturii şi Cultelor şi al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO – pentru Programul Tezaure Umane Vii.

-2005- Muzeului ASTRA obţine: Premiul Ministerului Culturii şi Cultelor şi al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO – pentru Programul Tezaure Umane Vii – Olimpiada Naţională „Meşteşuguri artistice tradiţionale”, ediţia a IX-a, Premiul Doina Darvaş – pentru Proiectul „Salvarea de la distrugere a Bisericii de lemn „pogorârea Sfântului Duh”, din satul Dretea, comuna Mănăstireni, judeţul Cluj, prin restaurarea şi valorificarea cultural-muzeală în cadrul Muzeului ASTRA.

-2006- Preşedinţia României acordă Ordinul „Meritul Cultural în rang de Mare Ofiţer” Muzeului ASTRA cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înfiinţare, în semn de apreciere pentru activitatea susţinută în domeniul protejării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural naţional pe plan internaţional prin organizarea de expoziţii şi târguri. Muzeului ASTRA i se acordă de către Comisia Naţională a României pentru UNESCO – Premiul UNESCO pentru Patrimoniul Tehnic „Dumbrava Sibiului”.

2017- Mențiune specială ale Premiului Uniunii Europene pentru Premii Culturale / Premiile Europa Nostra 2017. Aceasta a fost încadrată la categoria „Educație, formare profesională și acțiuni de conștientizare”.

-2019- Premiul Luigi Micheletti, acordat de Fundația omonimă în cadrul European Museum Academy Awards la Ljubljana, Slovenia. Apreciindu-l ca cel mai inovativ muzeul al momentului, juriul și-a motivat decizia: „Un muzeu viu, care păstrează cultura tradițională, dar pune mai mult accentul pe patrimoniul imaterial. Muzeul este profund implicat în relația cu diversele minorități etnice și a poveștilor lor și depune un efort deosebit în ilustrarea acestor fenomene prin festivaluri, activități culturale și demonstrații practice diverse. Proiectul Patrimoniu deschis este un excelent exemplu despre cât de importantă este colaborarea dintre instituțiile culturale din diferite țări pentru dezvoltarea unor parteneriate solide și a domeniului muzeal ca atare. ASTRA este muzeu în aer liber inovativ și creativ, punând în valoare colecția sa uriașă și bogată prin abordarea unor probleme contemporane precum migrația, sustenabilitate și biodiversitatea.”

-2019- Medalia de Aur la Salonul Internațional de Patrimoniu de la Leipzig-Denkmal. Muzeul ASTRA a realizat o expoziție de obiecte etnografice pe tematica restaurarii obiectelor și monumentelor din lemn. Demonstrațiile practice de măiestrie în prelucrarea lemnului au atras la standul românesc sute de vizitatori, unii dintre acestia încercându-și talentul alături de echipa Muzeului ASTRA. Patrimoniul construit al Muzeului ASTRA a fost prezentat intr-o mini expoziție cu machete din lemn. Popularitatea demonstrațiilor practice, originalitatea expunerii și calitatea ansambluilui standului, au făcut ca  reprezentanții României să fie răsplătiți cu medalia de aur.

-3 stele în Ghidul Michelin, este o reconfirmare a calității excepționale a serviciilor cultural-turistice pe care le oferim publicului vizitator, cu o 2 viziune nouă, relevantă pentru contextul actual: „Deși profilul său este unul etnografic, misiunea Muzeului ASTRA transcede promovarea exclusivă a tradiționalului la timpul trecut, erijându-se într-un veritabil instigator cultural prin situarea sa la confluența dintre vechi şi nou, tradiţional şi modern, naţional şi mondial”.

Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *