Dezbatere pe tema patrimoiului cultural la Săsăuș

Asociaţia Obştea Satului Săsăuș a organizat zilele trecute, o dezbatere cu tema patrimoniul cultural al satului, eveniment ce a avut loc în curtea Punctului de Informaţii Turistice din sat, acolo unde s-a montat o expoziţie documentară cu imagini din cele două biserici şi casa parohială din localitate. Evenimentul a început cu “Imnul naţional”, marcând atmosfera solemnă, pe toată durata întâlnirii. Au participat peste 40 persoane, organizatorii invitând toți locuitorii satului și reprezentanții mai multor instituții din județ. S-a discutat în mare parte despre situația actuală a localității și despre problemele cu care se confruntă comunitatea din Săsăuș. Despre tăierile de păduri a vorbit jurnalistul Simion Hudea, care la 93 de ani vine anual acasă, în Săsăuş. Acesta a afirmat că doreşte să-şi lanseze ultimul volum de poezii, pledând pentru salvarea “Crumpeniei” – o pădure seculară de stejari. Citind o poezie, i-au dat lacrimile, fiind profund afectat de marile transformări prin care a trecut satul natal.

Olariu Vălean Ioan și Daniela Văleanu, au adus în discuție problema poluării fonice, respectiv nerespectarea liniştii publice pe care o produce crescătoria ilegală de câini, din mijlocul localităţii. Arătând că s-au făcut toate sesizările necesare pentru soluționarea acestei probleme, răspunsurile din partea autorităţilor publice fiind destul de timide. Reprezentând primăria Chirpăr, viceprimarul Nicolae Scutea, fost primar al comunei a ţinut să prezinte infrastructura satului Săsăuş, locuitorii dispunând de un confort urban: gaz, energie electrică, apă şi canal şi în curând un nou pod ce va fi inaugura pe “calea Sighiului”. În prezenţa tuturor s-a citit “Declaraţia de la Săsăuş – Universul Civilizaţiei Rurale”, toţi cei prezenți semnând-o pe rând, considerând că este necesar acest pas pentru detensionarea situaţiei din sat. Declaraţia este, în fapt, o scrisoare deschisă adresată Î.P.S. Mitropolitul Ardealului Laurenţiu Streza, în care i se solicită sprijinul în soluţionarea problemei patrimoniului. În finalul scrisorii se scrie: “Credem, Înalt Preasfinţia Voastră, că Domnia Voastră are autoritatea morală, dar şi juridică, necesară stingerii acestui conflict şi instrumentării unui proces de reîntregire a patrimoniului bisericii noastre».

Vernisajul expoziţiei şi prezentarea lucrării “Patrimoniul cultural local în slujba comunităţii”, cu imagini ale icoanelor şi a altor obiecte de cult din cele trei imobile ale parohiei (broşură în curs de completare, membrii obştei fiind rugaţi să completeze aceste informaţii foto) au încheiat dezbaterea publică, participanţii rămânând până târziu în noapte să depene amintiri şi impresii de la rarele întâlniri din ultimii ani. Cu toţii şi-au propus să se reîntâlnească ori de câte ori este necesar şi să lupte în continuare pentru clarificarea situaţiei patrimoniului satului lor de suflet: Săsăuș.

Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *