Dacă ai obiecte și fotografii din perioada comunistă le poți dona Muzeului Naţional Brukenthal

Muzeul Naţional Brukenthal lansează, în data de 1 noiembrie 2019, proiectul Muzeul viu – 30 de ani de la Revoluţia din 1989, o acțiune cofinanțată de Consiliul Local și Primăria Municipiului Sibiu.

Atunci când lumea se pregătea să intre într-o nouă eră a comunicării, România a fost surprinsă de evenimentele din decembrie 1989 cu foarte puține mijloace de documentare directă: prezența redusă a aparatelor de fotografiat, a mașinilor de scris sau a mijloacelor de înregistrare audio. Importante și traumatice pentru istoria recentă, aceste evenimente au marcat orașul Sibiu prin viețile umane pierdute, clădirile distruse, amintiri ce încă mai sălășluiesc în unii dintre noi.

Proiectul cuprinde o serie de evenimente ce au ca scop sublinierea rolului Sibiului în decembrie 1989: o expoziție foto-documentară (Piața Mare, din 15 noiembrie), o expoziție cu piese din colecția modern – contemporan a Muzeului de Istorie (Sala Multimedia, Casa Albastră, din 1 decembrie), trei prelegeri, un catalog de proiect, alte materiale tipărite pentru informare publică (pliante și flyere).

De asemenea, în cuprinsul proiectului este prevăzută o campanie de colectare a materialului documentar referitor la perioada comunistă, decembrie 1989 și primele luni ale anului 1990 în Sibiu.

Pe lângă o memorie colectivă din ce în ce mai standardizată de maniera redactării manualelor și conținuturilor mediatice, după 30 de ani de la scrierea primelor pagini din istoria post-comunistă, mai putem vorbi și despre o memorie predominant festivă – monumente sau evenimente comemorative. Cu toate acestea, generațiile viitoare au dreptul de a analiza și interpreta istoria în mod detașat, liber de preconcepții. Abordarea de acest tip este posibilă doar prin existența unei memorii documentare – altfel spus, existența unei colecții muzeale permanente, constituită de Muzeul de Istorie Casa Altemberger din cadrul Muzeului Național Brukenthal, special dedicată perioadei comunismului și evenimentelor din decembrie 1989.

Avem nevoie de voi!

Ne adresăm publicului sibian care mai deţine mărturii (manifeste, fotografii, piese de vestimentaţie / mai ales uniforme, steaguri, pancarte, brasarde etc.) ale perioadei comuniste și evenimentelor care a avut loc în decembrie 1989 la Sibiu şi care are dorinţa de a le dona Muzeului Naţional Brukenthal.

Doritorii se vor putea adresa în perioada 1-29 noiembrie secretariatului Muzeului Naţional Brukenthal, la numărul de telefon 0269217691 (email ramona.nica@brukenthalmuseum.ro), în vederea înregistrării propunerii de donaţie (adresa depusă va include un număr de telefon de contact). Comisia constituită din reprezentanţi ai muzeului – istorici, conservatori și restauratori va selecta obiectele care vor intra în colecţia Muzeului de Istorie Casa Altemberger şi va parcurge paşii necesari (împreună cu donatorul) pentru înregistrarea pieselor selectate în colecţia special dedicată.

Social Media:

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *