Ciprian Ștefan: Ordinul „Meritul Cultural” este premiul țăranului român

Complexul Național Muzeal ASTRA a fost sâmbătă, 20 iunie, decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” Categoria E – Patrimoniul Cultural Național, distincție acordată de președintele României, Klaus Johannis, ”pentru merite deosebite în peisajul cultural autohton și internațional”.

Distincția a fost înmânată de către vicepremierul Raluca Turcan în cadrul unei ceremonii organizate pe scena Târgului de țară a Muzeului în Aer Liber din Dumbrava Sibiului.

Acest eveniment este atât de frumos încât și Dumnezeu a ținut cu noi și după atâtea zile de ploaie, soarele a apărut. Sunt convinsă că simțim cu toții bucuria și semnificația acordării acestei distincții din partea președintelui României pentru Muzeul ASTRA. Acest muzeu este emblematic pentru Sibiu și pentru România. De asemenea, este emblematic pentru sufletul oricărui om care poartă cu sine mândria de a fi român, mândria de a expune tradiția și de a o aduce mai aproape de Europa. Muzeul ASTRA este un brand național și un exemplu despre cum ar trebui să milliteze orice instituție de cultură sau orice om care are o idee de a pune în valoare tot ceea ce este frumos. (Raluca Turcan, vicepremierul  României)

Muzeul Astra este una dintre cele mai importante și mai cunoscute instituții muzeale din Sibiu. Este locul unde poate fi urmărită, pe viu, evoluția din punct de vedere material și spiritual a vieții din satele românești. Acestea pot fi câteva dintre motivele pentru care turiștii îi pot trece pragul, dar și pentru premiile și distincțiile acordate de-a lungul timpului.  La finele lunii  septembrie 2019, Muzeul ASTRA a câștigat marele premiu European Museum Academy – Luigi Micheletti Award, iar astăzi primește Ordinul „Meritul Cultural” Categoria E – Patrimoniul Cultural Național.

Este o zi emoţionantă din nou pentru muzeul Astra. Dacă anul trecut Europa recunoştea meritele prin importantul premiu ‘European Museum Academy’, era cumva de aşteptat ca meritele să fie recunoscute la nivel naţional. Excelența Sa domnul președinte Klaus Iohannis a apreciat tot timpul Muzeul ASTRA, rezultatele noastre și exemplu de bună practică pe care instituția culturală le oferă întregii țări. Acest premiu este al colegilor mei, sunt printre dumneavoastră, trudesc zi și noapte în această instituție pentru ca Muzeul ASTRA să ofere programe de înaltă calitate. Este premiul țăranului român, țăranului sas, țăranului maghiar, țăranului rrom, întregii ruralităţi din România, pentru că datorită lor noi suntem aici şi datorită lor putem promova fascinanta Românie rurală. Vă mulțumesc foarte mult pentru aceasta distincție! (Ciprian Ștefan, managerul Muzeului Astra)

Fiecare vizitator care trece pragul Muzeului Astra pleacă cu amintiri de neuitat. Pe fiecare dintre noi ne leagă ceva de acest muzeu.  Cei sosiți aici pot vizita atelierele pentru prelucrarea lemnului, pietrei sau metalelor, dar și cele destinate realizării de îmbrăcăminte și obiecte de uz gospodăresc.

În cei patru ani de colaborare cu Muzeul ASTRA, am învățat un lucru: Acolo unde există o echipă de profesioniști, dar care adaugă un ingredient magic, respestiv pasiune pentru ceea ce fac, iese ceea ce vedeți astăzi, toate lucruri frumoase de care vă bucurați atunci când pășiți pragul acestui minunat Muzeu. Mi-aș dori ca multe instituții din țara asta să reușească să facă măcar o jumătate din ceea ce a reușit Muzeul ASTRA. Felicitări tuturor. Dragi prieteni ai muzeului să vă bucurați în continuare de tot ceea ce vă oferă această echipă de oameni sufletiști pentru că o fac cu drag. (Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu)

Evenimentul a fost organizat în Târgul de Țară din Muzeul în Aer liber în prima zi a celei de-a 7-a ediții a Zilei Universale a Iei.

Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *