BOMBA: Primarul Sibiului, Astrid Fodor, declarată incompatibilă!

Înalta Curte de Casație și Justiție a României a decis astăzi că cererea Agenției Naționale de Integritate (ANI) privind incompatibilitatea doamnei Astrid Fodor este justă. Decizia este finală.
Decizia vine după 3 ani de procese între Astrid Fodor şi ANI. În 2016 inspectorii ANI au decis că Astrid Fodor s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2012 – 2014. Ea a ocupat simultan atât funcția de viceprimar, cât și cea de membru al consiliilor de administrație a două instituții de învățământ din oraș: Colegiul “Samuel von Brukenthal și Grădnița nr. 37.

După ce Fodor a câştigat la Curtea de Apel Alba Iulia în 2016, ANI a făcut recurs la Înalta Curte şi azi a primit sentinţa.
În aceeaşi situaţie s-a aflat fostul viceprimar Virgil Popa în martie anul acesta. Doar că el a demisionat imediat din Consiliul Local Sibiu şi s-a retras de pe lista la alegerile europarlamentare.

De ce Fodor nu demisionează?

Fodor se bazează însă pe o nouă lege nr 59 din 2019 apărută în aprilie, care schimbă puţin textul Legii iniţiale 161 din 2003. Astfel noul text sună aşa la Articolul 91: „Starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcție sau o calitate incompatibilă cu aceasta sau până la data la care a încetat funcția sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate.” Juridica interpretat aceasta însemnaă că declararea incompatibilităţii nu afectează actuala funcţie de primar.

Fodor şi Popa au cerut şi instanţa a acceptat sesizarea Curţii Constituţionale în această speţă, deoarece în perioada când ANI a găsit toate aceste incompabilităţi două legi se băteau cap în cap. Curtea Constituţională poate decide care din legi avea prioritate la vremea respectivă.

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, s-a declarat liniştită în privinţa deciziei curţii. Singura problemă râmăne dacă ea mai poate candida la un mandat de primar conform legii. Surse din politica sibiană însă vehiculează de ceva vreme că doamna Fodor nu va mai candida la un mandat de primar, indiferent de decizia instanţelor de judecată.

Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *