Amintiri din copilărie- Cum se tundeau strămoșii în urmă cu 100 de ani

Pe vremuri, bărbații de la sate învățau multe în timpul stagiului militar. Pe lângă militărie, ei deprindeau noțiuni elementare de igienă, învățau să mănânce la ore fixe, să aibă un stil de viață sănătos și după liberarea din armată. Ba chiar unii erau alfabetizați sau le erau completate noțiunile școlare! Printre recomandările date trupei în termen era și aceea de a-și cumpăra o „mașină de tuns”(acționată manual). O astfel de „mașină de tuns”, se află și în colecția Muzeului ASTRA.

Ustensila era folosită apoi de militari, după terminarea stagiului, la ei în sat, unde îi tundeau pe consătenii lor. Trebuie ținut cont că din cele mai vechi timpuri haina militară impunea pe lângă respect și o imagine impecabilă.

Vremurile de acum o sută de ani seamănă, din această privință, cu cele de acum: cine are o mașină de tuns în plină stare de urgență e avantajat – se poate tunde singur și îi poate aranja și pe cei din familie.

Detalii aflați în paginile atașate mai jos, din „Cartea grănicerului”, ediția a III-a, Galați, 1918, un fel de îndrumar pentru grănicerii în termen.

 

Sursă Facebook Muzeul Astra

Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *