Acuzații grave la Săsăuș: enoriașii îl acuză pe preotul din sat că ar fi înstrăinat bunurile bisericii

Biserica ortodoxă din Săsăuş este una dintre cele mai reprezentative biserici româneşti din judeţul Sibiu, ea având hramul „Adormirea Maicii Domnului”, fiind construită în anul 1782, pe cheltuiala satului. Pe lângă arhitectura specifică edificiilor ecleziastice din Transilvania, are mai multe elemente valoroase: în primul rând, pictura dar și o uşă adusă în anul 1785 de la fosta mănăstire Săsăsuş şi masa altarului (mai sunt şi altele). Pe lângă acestea, în inventarul bisericii se află o serie de icoane deosebit de valoroase, unele aparţinând pictorilor Grecu sau Ţîmforea, acesta din urmă find recunoscut ca iconar de prim rang în istoria artei sud-transilvănene. Toate acestea sunt recunoscute de către cercetători şi publicate parţial. Biserica din localitate fiind de asemenea monument istoric.

Până aici toate bune!

Locuitorii satului, oameni gospodari și credincioși, au rămas de-a dreptul șocați atunci când participând la slujba religioasă, au constatat dispariția icoanelor de pe pereții interiori ai bisericii, dar și din biserica mică (fostă biserică greco-catolică), motiv pentru care au cerut socoteală preotului. Au primit un răspuns șocant pentru ei: icoanele și mai multe obiecte bisericești au fost donate!

Cum? Când? De ce? Cu știrea cui? …

Vestea s-a răspândit mai repede decât mirosul de tămâie și locuitorii s-au hotărât să treacă la acțiune. Au chemat membrii comitetului parohial din sat și le-au cerut socoteală. Doar că aceștia ridicau din umeri, spunând că nu cunosc detalii sau aspecte ce țin de situația dată. Membrii comitetului parohial Săsăuș au cerut la rândul lor socoteală preotului. Răspunsul primit, nefiind unul pe placul lor, aceștia au întocmit un proces verbal de constatare pe care l-au semnat și depus alături de o sesizare scrisă către primăria comunei Chirpăr, Inspectoratul Județean de Poliție, Direcția Județeană de Cultură, Arhiepiscopia Ortodoxă Sibiu și alte instituții abilitate.

Câțiva cetățeni mai hotărâți au reușit să obțină acel act de donație, în care preotul paroh din localitate dăruiește în mod irevocabil și cu titlul gratuit Mănăstirii Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus dreptul de proprietate asupra a trei fragmente de prapori de pânză, icoane pe sticlă cu dimensiunea 50×44 cm, uși împărătești dimensiunea 137×38 și 108×37, vârf de prapor, cruce de masă, icoane pe lemn, etc. Aceste bunuri apar în actul de donație evaluate la 500 lei, actul de donație fiind datat și semnat 04 iulie 2019.

Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu în urma acestei sesizări, transmite un răspuns prin care aduce la cunoștința semnatarilor reclamației, faptul că sesizarea a fost trecută în evidența lucrărilor penale, efectuându-se cercetări pentru infracțiunea de abuz de încredere. Celelalte instituții au ținut să se deplaseze în teritoriu pentru a verifica modul în care au decurs lucrurile. O deplasare au făcut și câțiva enoriași și membrii ai consiliului parohial din localitate, doar că de această dată la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus. Acolo unde au fost primiți cu mare reticență, fiind informați că aceste obiecte au fost duse acolo pentru restaurare, iar costurile intervenţiilor fiind foarte mari şi neavând cine să le acopere, obiectele vor rămâne în depozitele mănăstirii. Auzind una ca asta cetățenii și membrii consiliului parohial au început să își prelungească programul de rugăciune și să aprindă lumânări pentru toți binefăcătorii actului de donație. Au pus lumănări și …….

De menționat faptul că preotul din localitate este numit de nici un an de zile la Săsăuș și această întâmplare poate fi pusă pe seama neștiinței, dar ce a constatat redacția ziarului nostru odată cu documentarea materialului, este faptul că în acest moment acest tânăr preot, fără nici un fel de avize sau autorizaţii, cu uşile închise, execută lucrări asupra monumentului istoric, fapt menţionat explicit în Legea 422/2001, ca ilegal.

Căile Domnului sunt încurcate și noi puțini pricepuți.

Scapă Doamne pe împăratul și ascultă-ne când te chemăm! (Psalmul 20:9)

Amin!

Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *