Absolvenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu au depus jurământul de credință

Absolvenții cursurilor de licență și de master ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, promoția 2020 au depus jurământul de credință. Ceremonia a avut vineri, 17 iulie, loc în curtea facultății din Sibiu, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Ceremonia din acest an a fost organizată într-un cadru restrâns pentru a respecta măsurile de distanţare fizică, aşa cum au prevăzut autorităţile în timp de stare de alertă pentru prevenirea răspândirii noului tip de coronavirus.

Absolvenții au fost binecuvântați de IPS Mitropolit Laurențiu care i-a îndemnat pe tinerii teologi să-și continue studiile, să fie mândri că sunt absolvenții unei prestigioase instituții de învă­țământ teologic și să slujească Biserica tot restul vieții acolo unde vor activa. Alături de ierarh s-au aflat decanul Facul­tății de Teologie din Sibiu, pr. conf. univ. dr. Daniel Buda, prodecanul ins­tituției, pr. conf. univ. dr. Constantin Necula, vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă și cadre didactice de la instituția de învățământ teologic.

“Punând mâna pe Sfânta Evanghelie, care cuprinde întreg cuvântul mântuitor şi este un cuvânt viu, nu este doar un lucru depozitat într-o carte sfântă, apoi punând mâna pe Sfânta Cruce, semnul biruinţei, al ocrotirii, dar şi semn înfricoşător pentru vrăjmaş, faceţi un legământ care nu este altceva decât chemarea lui Dumnezeu ca martor. Deci, la un lucru pe care vreţi să-l faceţi şi nu sunteţi obligaţi, pentru că nu este o poruncă, porunca nu este însoţită de jurământ, pentru că ea are autoritate în sine, un lucru pe care doriţi să-l faceţi cu orice preţ şi să-l păziţi până la sfârşit, acest lucru este însoţit de jurământ. Vă dorim ca acest legământ cu Hristos, cu Dumnezeu, această mărturie că veţi păstra credinţa ortodoxă şi învăţătura primită, nu doar cea teoretică, ci şi viaţa spirituală pe care aţi experimentat-o aici în laboratorul spiritual, capela noastră, să îl ţineţi în suflete toată viaţa voastră”, a spus ierarhul.

Performanţă şi perseverenţă

În cuvântul de felicitare, pr. conf. univ. dr. Daniel Buda i-a felicitat pe absolvenți și a evidențiat importanța acestui moment atât pentru absolvenți, cât și pentru instituția sibiană.

“Se vorbeşte astăzi despre cei care termină facultatea sau masterul că sunt generaţia Covid. Eu nu cred că dumneavoastră sunteţi generaţia Covid, ci sunteţi cei care aţi reuşit în timp de pandemie să ajungeţi acest moment”, a subliniat părintele decan.

Absolvenţii au depus jurământ cu mâna pe Sfânta Evanghelie şi pe Sfânta Cruce că vor sluji tot restul vieţii Biserica şi vor cinsti Facultatea de Teologie din Sibiu şi pe toţi profesorii care i-au îndrumat în anii de studiu.

Sursă: Mitropolia Ardealului

Social Media:

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *