7 sfaturi pentru șoferii începători

Instructorii auto te ajută să dobândești abilități de condus și să înveți lucruri necesare pentru a obține permisul. Indiferent de cât de bine cunoști legislația rutieră, există o mulțime de reguli nescrise care nu se predau la școala de șoferi.
Pe parcursul procesului de învățare ai pe cineva în permanență lângă tine, mai exact pe instructorul auto, însă adevăratul test îl treci atunci când ești pe cont propriu și nu este nimeni în jur care să îți spună ce să faci.
Șoferii începători descoperă o mulțime de lucruri noi după primele 10 minute petrecute la volan. Experiența este cel mai bun profesor, însă chiar și profesioniștii învață zilnic cum să facă față anumitor situații.

Pentru că în practică totul este diferit, iată câteva sfaturi utile pentru orice începător în ale condusului.

Verifică periodic mașina în service

Siguranța ta în trafic depinde foarte mult de o mașină echipată corespunzător, care funcționează în condiții optime. La școala de șoferi, acest aspect nu îți este predat, pentru că mentenanța autoturismului pică în sarcina instructorului. Pentru propria ta mașină, orice sunet neobișnuit trebuie verificat de un mecanic.

Dacă autoturismul nu merge bine, vei crede că nu știi tu să conduci. Luminile sunt importante pentru vizibilitate pe carosabil, lichidul de servodirecție te ajută să schimbi mai ușor direcția mașinii, iar cel de transmisie este esențial pentru a controla traiectoria.

Uleiul ajută mașina să meargă mai lejer, plăcuțele de frână bune evită situațiile neplăcute, antigelul este important iarna și cauciucurile asigură aderență pe drum.

Ca începător, cu siguranță nu știi ce să verifici mai întâi, așa că cel mai indicat este să mergi regulat la un service auto. Ține cont că piesele care au o origine incertă sau componentele care nu au fost dedicate modelului pe care îl conduci sunt cei mai mari dușmani al autoturismului.

Ține cont de “unghiul mort”

De obicei, autoturismul folosit la școala de șoferi beneficiază de oglinzi suplimentare. Tranziția de la utilizarea acestora la folosirea oglinzilor normale pentru a te asigura nu este deloc simplă. De aceea, stăpânirea abilității vizuale pentru a verifica unghiurile moarte te va ajuta să eviți cu ușurință lovirea altui participant la trafic.

Pentru zonele pe care nu le poți observa în oglindă, ai nevoie doar de o simplă întoarcere a capului peste umăr. Astfel, te vei asigura că drumul este liber, mai ales atunci când treci de pe o bandă pe cealaltă.

Învață să simți poziția roților

Majoritatea șoferilor începători se confruntă cu situația de a nu ști cum se așază mașina pe șosea. Este nevoie de un control bun și puțină practică. Îți recomandăm o metodă eficientă: pune o sticlă de plastic turtită în fața mașinii.

Exersează călcând sticla întâi cu roata dreaptă, apoi cu cea stângă. Vei învăța să simți poziția roților pentru a ști cum să eviți anumite obstacole. De asemenea, atunci când parchezi, nu realizezi dacă pneurile rămân drepte.

În această situație, mișcă volanul ușor doar după ce ai plecat de pe loc pentru a vedea în ce direcție o va lua mașina. Dacă într-o intersecție urmează să virezi la stânga și trebuie să cedezi trecerea, întoarce roțile în momentul manevrei. În cazul în care te va tampona cineva din spate și acestea sunt întoarse, vei ajunge pe contrasens, lovind celelalte mașini.

Verifică presiunea cauciucurilor

Un alt aspect esențial în ceea ce privește roțile este legat de presiunea anvelopelor. Poți verifica asta foarte simplu, deoarece vei găsi indicatoare de presiune în aproape fiecare stație de alimentare.

Cauciucurile cu presiunea aerului scăzută conduc la instabilitatea mașinii în viraje din cauza pierderii aderenței și creșterea distanței de frânare.

În anumite cazuri, dacă pneurile sunt foarte uzate, acestea se pot dezintegra. Verifică în manualul mașinii care este presiunea ideală pentru roțile autoturismului tău, în funcție de anotimp.

Mod de noapte pentru oglinda retrovizoare

Mulți oameni nu știu că oglinda retrovizoare poate fi adaptată condițiilor de drum pe timp de noapte.

Mai precis, strălucirea farurilor mașinii aflate în spate reflectă în oglindă și asta te poate incomoda la condus. În cazul mașinilor performante, schimbarea se face în mod automat.

Dacă mașina ta nu beneficiază de acest lucru, tot ce trebuie să faci e să înclini ușor comutatorul de sub oglindă spre tine pentru a reduce reflexia luminii.

Usucă plăcuțele de frână după ce treci prin apă

Pe cât poate părea de ciudat, pe atât este de eficient. Dacă sunt zone pe carosabil acoperite cu apă, încetinește și treci fără a shimba direcția sau viteza de deplasare.

Atunci când conduci repede există riscul de acvaplanare. În plus, poate intra apă la motor și vei ajunge cu siguranță în service din această cauză.

De aceea, dupa ce treci de zona cu apă, nu opri mașina și nu accelera brusc. Apasă pedala de ambreiaj, apoi frâna de câteva ori, frecarea va produce căldură și apa se va evapora rapid.

Privește cât mai departe în față

Atunci când conduci, nu trebuie să te raportezi doar la ceea ce se află în imediata apropiere a mașinii tale. Învață să vizualizezi și să planifici mișcarea cât de departe poți să vezi în față.

Acest obicei te va ajuta să identifici orice pericol sau obstacol de pe șosea și îți va oferi timp pentru a le evita. Mișcările mașinilor care circulă mai în față sunt importante.

De exemplu, dacă un camion aflat înainte schimbă banda, este posibil să fie ceva pe carosabil, așa că poți face același lucru pentru a nu rămâne blocat.

Răbdarea este o virtute importantă atunci când ești la volan. Acordă-ți timp să înveți tot ceea ce este necesar pentru a deveni un șofer bun. Cu atenție și disciplină, vei reuși să gestionezi fiecare situație din trafic.

Ține cont de lucrurile învățate la școala de șoferi și încearcă să descoperi cât mai multe trucuri care te vor ajuta în această lungă călătorie.

 

 

Social Media:

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *