7 sfaturi pentru cele mai reușite ouă de Paște!

Vopsitul ouălor este un ritual de neînlocuit în perioada Paștelui, însă întotdeauna ai emoții fie ca ele să nu se spargă la fiert, fie să nu iasă prea moi ori coloritul vopselei să nu lase de dorit.

1. Înainte de toate trebuie să alegi ouăle. Atunci când mergi la cumpărături ai două variante: albe sau galbene! Sfatul nostru este să alegi pentru vopsit numai ouă albe. Pe acestea se prinde cel mai bine culoarea.

2. Degresarea este obligatorie. Dacă nu știai încă, atunci este momentul să afli că ouăle sunt acoperite de un strat extrem de subțire de grăsime, care fie împiedică vopseaua să se atașeze de ou, fie lasă pete inestetice pe oul vopsit. Spală-le cu apă călduță și săpun înainte de a le pune la fiert.

3. Atunci când pui ouăle la fiert, ele trebuie să fie la temperatura camerei și adaugă numai apă rece peste ele. Adaugă de asemenea puțină sare și puțin oțet în apa care fierbe. Ouăle trebuie să fiarbă la foc mic. Îți dai seama că oul este fiert dacă se rotește rapid atunci când îl scoți din oală.

4. Vopseaua – dacă folosește vopsele prafuri care se adaugă în apă, atunci este bine să știi că ouăle nu se fierb niciodată în vopsea. Fierbi apa, în care adaugi cam două linguri de oțet, adaugi praful și oprești focul, abia apoi adaugi ouăle pe care le lași aproximativ 5 minute în funcție de fiecare vopsea în parte.

5. Ouă “eco” – dacă nu vrei să utilizezi vopsele sintetice, atunci mergi pe metode străvechi de vopsire (plantele se fierb bine și se lasă la macerat 10 ore) astfel:

galben – maroniu: coji de ceapă
verde: urzici și spanac
verde-gălbui – planta de drobus
bej: muguri de plop ori de nuc
roșu: frunze de măr sălbatic

6. Modele home-made: dacă nu vrei ca ouăle să fie în culori uni, atunci poți aplica metodele bunicii pentru a le crea diverse modele astfel:

– frunze de leuștean, pătrunjel, ferigă și orice frunză care are un model frumos; pe acestea le lipești pe oul nevopsit, iar apoi introduci oul în tifon și îl legi la capete; abia apoi introduci oul în vopsea;
– poți să achiziționezi pergamente pentru a transforma ouăle într-un fascinant val de culori; se utilizează la fel ca în cazul frunzelor: se lipește pergamentul, se leagă și apoi se introduce în vopsea);
– iar dacă ai talent, atunci poți picta singură sau împreună cu copiii ouăle, folosind vopsele speciale.

7. Pentru ca ouăle să fie strălucitoare, ultimul pas în vopsirea lor este luciul, pe care îl aplici cu o bucată de tampon de vată imediat ce le-ai scos din vopsea, folosind fie ulei de floarea soarelui, fie puțină untură.

Social Media:

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *