5 Sfaturi pentru o vacanță fără surprize

Mulți dintre noi preferăm să plecăm în vacanță cu mașina personală. Iar motivele pentru care facem această alegere nu sunt puține. Atunci când tu ești șoferul, te oprești unde vrei, când vrei. Pe lângă faptul că nu depinzi de nimeni și îți faci programul așa cum îți dorești, ai șansa să vezi mai multe orașe și peisaje inedite. Adesea și costurile de drum pot fi un avantaj, mai ales dacă împarți cheltuielile cu alte persoane care te însoțesc, de exemplu un alt cuplu. În plus, nu mai ești nevoit să respecți cele 23 de kilograme de bagaj, ca în cazul călătoriilor cu avionul.

1. Taxele de drum.

Chiar dacă sunt multe avantaje de luat în seamă atunci când pleci la drum cu mașina, un aspect foarte important, pe care mulți îl ignoră, sunt taxele de drum. Iar sumele nu sunt deloc mici. Dacă în unele țări plătești doar vinieta, iar pentru 10 – 15 euro vei avea acces pe drumurile rapide din țara respectivă, în altele, precum Italia, vei plăti taxe la fiecare câteva zeci de kilometri. Vei spune că poți evita drumurile cu taxă pentru a scăpa de aceste costuri, însă timpul de călătorie crește considerabil. În plus, vei risca să ajungi pe drumuri grele, înguste sau slab iluminate. Așadar, asigură-te că te informezi și vei fi pregătit pentru aceste costuri.

2. Nu uita de parcări.

La taxele de drum se mai adaugă și cele de parcare. Pentru că în anumite orașe europene plătești sume considerabile atunci când mașina staționează. În plus, de multe ori ții mașina pe loc, 2-3 zile, cât timp ești în vacanță. De exemplu, când mergi la ski, sau într-o locație ca Monte Carlo sau Paris, unde nu prea vei folosi mașina. Ba, chiar vei uita de ea pe timpul șederii tale acolo. Cu atât mai mult cu cât, în anumite orașe, nu poți intra în zona centrală fără a plăti o taxă de poluare. Altfel te vei pricopsi cu o amendă de toată frumusețea.

3. Pregătirea mașinii.

Poate cel mai important aspect de care nu trebuie să uiți este verificarea stării mașinii tale. Deși pare o chestiune peste care ești tentat să treci cu vederea, verifică-ți bine mașina înainte de plecare: nivelul lichidelor, sistemul de frânare, presiunea în pneuri. Astfel vei risca să rămâi pe dreapta, pe autostradă și nu vei ști ce să faci. Nu ar fi rău să te documentezi înainte și să îți faci o listă cu numere de telefon utile. De exemplu, unde poți suna pentru tractare sau asistența rutieră. În situația în care “se întâmplă”, să fii pregatit.

4. Regulile de circulație.

Asigură-te că știi care sunt regulile de circulație din țara pe care urmează să o vizitezi. Consultă legislația ce privește regulile de circulație și din țările pe care le vei tranzita. În multe cazuri vei vedea că limitele de viteză sunt diferite, ca și regulile privind prioritatea. Poți afla ponturi și sfaturi utile pentru planificarea rutei prin Europa de la The AA.

5. Opriri suficiente.

Dezavantajul unui drum lung cu mașina este oboseala. Indicat ar fi să ai alături de tine un șofer care să te poată înlocui la volan. Așa, vei putea să te odihnești și să îți relaxezi spatele. În lipsa acestuia, este foarte important să iei o pauză la fiecare două ore și să conduci cât mai puțin pe timpul nopții. Și bineînțeles, odihnește-te înainte de a pleca la drum.

Social Media:

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *